Yazılar
Koroner Bypass Ameliyatı: Genellikle göğüsten ve koldan alınan atardamar veya bacaklardan alınan toplardamarların kalbin tıkanmış olan koroner damarına takılması işlemidir. Bu girişim sonrasında tıkalı damardan geçemeyen kan akışı yeni takılan damarlardan geçerek kalbi besler.
Bypass kelimesinin anlamı: Köprüleme – Kısa devre olup tıkalı bir damarın tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemin adıdır.
Koroner Bypass ameliyatlarında kalbin tıkalı olan damarlarına yeni damar ekleyip bypass yaparak kalbin yeterince kan gitmeyen bölgelerine yeniden kan gitmesini sağlıyoruz.
Burada kullandığımız damarlar genellikle iki tane meme damarı kol damarı ya da bacaktan alınan toplar damarlardır.
Özellikle genç hastalarda bacaktan aldığımız damarı çok fazla kullanmak istemiyoruz çünkü bunun uzun dönem açıklığı diğer göğüs damarına ya da kol damarına göre daha düşüktür.
Seksen yaşındaki bir insana yapacağımız ameliyatın 10-15 sene konforlu bir yaşam sağlaması kabul edilebilir ama 40 yaşında bir hastayı ameliyat ediyorsanız ona 10-15 sene konfor sağlayacak bir ameliyat doğru olmaz. Yapılması gereken ameliyatın en az 30-40 sene sorunsuz olarak hastayı götürmesi amaçlanıyor.
Onun için de özellikle genç hastalarda full arteriyel revaskülarizasyon dediğimiz atar damarlardan yararlanarak ameliyat olmasını öneriyoruz ve uygulamamız da bu yönde.
Koroner Bypass Ameliyatı: Yaş gözetmeksizin, kalbinde bir veya daha fazla damarında tıkanıklık olan bütün hastalara yapılmaktadır.
Stent kalp krizi geçirmekte olan bir hastada veya kalbinde tek damarda tıkanıklık yaşanan hastalarda tercih edilebilecek bir yöntemdir.
Bypass ise; Özellikle çoklu damar tıkanıklıklarında ve ana damar tıkanıklıklarında tercih edilen tedavi yöntemidir.
Koroner Bypass Ameliyatı: Dünyada tüm ameliyat içerisinde en çok yapılan ameliyatlardan biridir. İyi merkezlerde yaklaşık %1 risk ile yapılır. Ölüm riski dışında en sık karşılaşılan komplikasyon felçtir. Yaklaşık % 1-2 oranında görülür. Bunların dışında, geçici ritim bozuklukları, enfeksiyon, kemiğin kaynamaması, uykusuzluk, iştahsızlık ve ilk 1-2 ay içinde kalbin etrafında su toplanması gibi sorunlar da görülebilir. Genellikle ilk iki aydan sonra hastalarımız rutin normal yaşantılarına dönebilirler.
Koroner Bypass Ameliyatı: Gerek çalışan kalpte gerekse kalbi durdurarak göğüsten koldan ve bacaktan alınan damarların, kalpteki tıkalı damarlara eklenmesidir.
Bu ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyattan sonra hastalar yaklaşık 24 saat yoğun bakımda takip edilir.
Bypass ameliyatlarında genellikle yüksek miktarda kan ve kan ürünü kullanılmakta olup merkezimizde bypass ameliyatı olan hastaların yaklaşık %90’ında kan kullanılmamaktadır.
Koroner bypass ameliyatları yapılan bypass sayısına göre değişmekle beraber ortalama 2 ila 4 saat arasında süren ameliyatlardır. Ameliyattan sonra hastalarımız bir gün yoğun bakımda kalır ertesi gün servise çıkarlar. Servise çıktığı gün kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir. Yemeğini yer yüzünü yıkar dişini fırçalayabilir ve aynı gün ayağa kalkıp oda içinde veya serviste yürür.
Ameliyatın üçüncü günü genellikle hastalarımıza merdiven çıkarttırıyoruz. Banyolarını yaptırtıyoruz. Herhangi bir sorun yoksa hastalarımız 4. 5. Günde taburcu oluyor. Taburculuk sürecinden sonra evde gerekli takipleri yapıp olumsuz bir durum varlığında mutlaka bizi uyarmaları gerekiyor.
Bypass Ameliyatından sonraki hedef; hastanın bir an önce günlük yaşama geri dönmesidir. Bu amaçla tüm dünyada hızlandırılmış iyileşme “Fast Track Recovery” protokolünün öncü kurumlarından bir tanesi Acıbadem hastanesidir. Bu sayede hastalarımız yoğun bakımda bir günden az kalmakta, 3.gün merdiven çıkarttırılmakta; 4 – 5 gün içerisinde taburcu edilmektedir.
İlk 24 saat kanama ve ritim bozukluklarının en sık görüldüğü dönem olduğu için bypass ameliyatlarından sonra hastalar yaklaşık 24 saat yoğun bakımda takip edilirler.
Bypass Ameliyatı sonrasında kanama, yeniden ameliyat, felç, enfeksiyon ve ritim bozukluğu gibi komplikasyonların yanısıra uykusuzluk, iştahsızlık gibi sorunlar da gözlenmektedir.
Bypass Ameliyatı sonrası hastalar evde özel bir bakım ihtiyacı hissetmezler. İlk 1 ay hastaların tansiyon, nabız, kilo ve ateş takiplerinin düzenli yapılması önerilir. Şeker hastalığı bulunanların günlük şeker seviyelerine bakmaları gerekmektedir. Evdeki ilk günlerinden itibaren; gittikçe artan tempoda yürüyüş yapmaları ve eskisine nazaran hareketli bir yaşam sürdürmeleri önerilmektedir.
Hastalarımızın bilmesi gereken şey, ameliyat sonrasında eskiye göre çok daha sağlıklı olduklarıdır. Damar sertliği yaygın bir hastalık olduğu için hastalarımız kendilerini damar sertliğine karşı korumalıdır; bunun için tansiyon, şeker, kolesterol, takibinin yanı sıra sigara içilmemesi ve haftada en az 5 gün birer saat düz yolda yürüyüş yapmaları önerilir.
Bypass ameliyatı sonrasında hastalar kendilerini hazır hissettiklerinde cinsel yaşantılarına başlayabilir. Ancak özellikle ilk 2 ay içerisinde önerilen kendileri için pasif pozisyonları tercih etmeleridir.
Bypass ameliyatı olan hastaların hekimlerine danışarak tablet ilaçlar kullanmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Son dönemde gerçekleştirdiğimiz heyecan verici bir olayı paylaşmak istiyorum. 65 yaşındaki değerli hastamızın kalbine Robotik Cerrahi ile aynı anda 5 farklı işlem uyguladık...
Protez kapaklar yerine kişinin kendi aort zarından yapılan kapak ile kalp cerrahisi tarihine damgasını vuran Jappon bilim insanı Prof. Dr. Shigeyuki Ozaki’nin, Türk doktor Prof. Dr. Cem Alhan’a eğitimci sertifikası verdiği törende ilginç bir buluşma yaşandI...
Hastalığı nadir, tedavi yöntemi ise bir ilk… Türk doktorlar dünyada ilk kez bir cam kemik hastasına kendi kalp zarından kalp kapağı oluşturdu.
"Dahi Robot". Dünyada ilk kez Türkiye'de gerçekleştirilen bu operasyonda "Robot" ile hastanın iki adet kalp kapakçığı değiştirildi.
Bu yıl İstanbul'da düzenlenen '22. Asya Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi'ne dünyanın çeşitli ülkelerinden bine yakın uzman katıldı. Kongrede kalpte yeni tedavi yöntemleri ele alındı...
Merhaba hocam benim babannem 85 yaşında bugüne kadar hiç bir rahatsızlığı olmadi ama perşembe günü kalp krizi gecirdi ve anjiyo oldu damarlarında kireçler varmış taburcu oldu 2 gün sonra fenalasti ve hastaneye kaldırdık kalbinde yırtılma olduğu söylendi baypas açık kalp ameliyatı oldu ve tansiyon 40.50 oldugunu hayatı riski olduğunu soylediler babannem için umut varmi
Maalesef riski yüksek ama Allah’tan umut kesilmez.
Merhaba hocam;
Öncelikle tüm hasta yakınlarına ve hastalara gösterdiğiniz hoş görüden dolayı tşk ederim.
Babam 72 yaşında Kartal koşuyolunda 4 damar tıkanıklığından dolayı by-pass oldu.fakat babam 4 gün yoğun bakımda tutuldu..4.günün sonunda servise alındı…lakin serviste bir türlü dermanı gücü olmadığından ne yürüyebildik nede nefes egzersizleri yapabildi…hep uyku hali gözlerini açmaya takati yoktu..bize normal yaşından dolayı denildi..sonra fark ettikki kandaki oksijen değeri düşüyor sonda kötüleyince tekrar yoğun bakıma aldılar basınçlı maske ile %93-94 seviyelerine geldi tekrar servise aldılar 2 yoğun bakımda kaldıktan sonra.bu durum bir kere daha tekrarlandı şimdi 3gündür tekrar topun bakımda…bu kandaki oksijen miktarının yükselmesi için neler yapılmalı…bundan sonra (Allah korusun hep oksijen maskesine bağlımı kalacak)neler yapmalıyız tedavisi için siZlere getirmemiz gerekiyorsa getirelim bize bir yol gösterirmisiniz..saygılarımla
Ali bey geçmiş olsun. Orada gerekli işlemler mutlaka yapılıyordur. Biraz zamana ihtiyacı var. Toparlayınca oksijene ihtiyacı kalmaz.
Sayın hocam Allah razı olsun…inşallah ilginiz alakanız için tşkler
Teşekkürler.
Hayırlı akşamlar hocam babam 2 gün önce kalp krizi gecirdi pazartesi aneliyat olucak ama endişelerimiz var raporda yazanları aktarıyorum biraz aydınlatırsanız sevınırım işlem:sağ femoral arter ponksiyonu ile 6f süpaplı kanül yerleştirildi.6f fl4 ve 6f fr4 kateterleri ile çeşitli pozisyonlarda sol ve sağ koroner anjiografiler yapıldı. Kanama kontrolüyle işleme son verildi. Komplikasyon olmadı. LMCA normal LAD: D1 sonrası %80 darlık,d2 sonrası %70 darlık,proksimal plaklı D1:prok %80 darlık CX:osteal%40 darlık distal%99darlık,ince RCA:mid %40 darlık LVG yapılmadı AORTROGRAFİ yapılmadı sonuç: KAH,İNFERİOR MI öneri:CABG daha önce hiç kalp krizi gecirmedi ilk ve sonrasında cıkan sonuc bu risk varmıdır olasılıklar nedir? Şimdiden teşekkür ederim..
Hocam iyi akşamlar hocam babam bay pas oldu 1gun yoğun bakımda kaldı sonra1hafta serviste yattı sonra eve geçti ama geldiginden beri uyku uyuyamiyom dio bunun nedeni ne olabilir
Bir süre sonra düzelir endişe etmeyin. Geçmiş olsun.
Cem hocam merhabalar,
Annem 55 yaşında ailede kalıtsal olarak kalp rahatsızlıkları olduğu için kontrol edildi anjiyo yapıldı.Sol ön inen arterde ardışık olarak daralma mevcut %90- %70 , Sirkumlex arter %60-70 daralma, sağ kroner arter % 80 daralma olduğu belirtildi. kardiyoloji bölümü stent tedavisi önerdi ancak cerrahinin karar vereceğini belirtti cerrahide by-pass yapılması gerektiğini genç olduğunu ve stentin 2-3 senelik bir çözüm olacağını belirtti.Ailedeki kalıtsal durumdan kaynaklı basarısız by pass yaşayan akrabalarımız çoğunlukta bu nedenle tedirginiz.Sizden de görüş almak istiyoruz. By-pass doğru bir tercih midir?
Kesinlikle ameliyat öneririm. Geçmiş olsun.
Merhabalar hocam babam 9 gün önce by pass ameliyatı oldu.4 gün yogun bakımda kaldı bir gün odada kaldı ve sonra taburcu oldu.2 gündür evdeyiz bi sıkıntımız yoktu boyun agrısı ve popo agrısı dısında.Gece tuvalete kalkmıştı birden gözleri açık kendini salıverdi annem ellerinden tutmus düşmek değilde kendini salmış sırt üstü yatmıs ben koştuğumda gözlerini kocaman acmıs yukarı dogru bakıyordu bagırdım iyiyim dedi gözlerimin icine baktı yavasca kaldırdık sizce bu bir bayılma mı baş dönmesimi.hastaneye gitmeli miyiz .şimdiden teşekkür ederim
Mutlaka hastaneye gidin. Geçmiş olsun.
Hocam anneannem 74 yasinda.
Tansiyon hastasi
27 martta kroner bypass ameliyati oldu.7 saat surdu.ameliyat esnasinda kalp yetmezliği ortaya çıkıp balon takıldığını söylediler. Ameliyat sonrasi Yogun bakıma alindi uyanamiyor kalp destek ve solunum cihazına bağladılar.dun tomografisi cekindi doktoru kalple ilgili hic bir sıkıntı yok . Beyne giden bir damarda büzüşme olduğu icin uyanamıyor psikolojik de olabilir dediler. Nöroloji uzmanı ilaç tedavisine başladı. Yari bitkisel hayat dediler. Hastamızın uyanma ihtimali nefdir ve sağlığına kavusur mu
Psikolojik olmaz. Biraz zamana ihtiyaç var. Allahtan ümit kesilmez. Geçmiş olsun.
Teşekkürler hocam
Merhaba hocam Annanem dün gece hafif bir mide bulantısı ile tansiyon yüksekliği olduğunu düşündüğü bir rahatsızlıkla Dr başvuruyor ve yapılan incelemede bize göre ilk Dr lara göre birçok kez kalp krizi geçirdiği anlaşılıyor ve Ambulansla Bir başka hastaneye sevk ediliyor ilk önce anjio sonrasında hemen baypas ameliyatına alındı 4 saat sürdü bize söylenen 3 damar değişti ve bir balon patlatıldı çok sayıda sıcak kan takviyesi yapıldı ameliyat esnasında çok kritik bir ameliyat olduğu söylendi sabah çok şükür ayıldı kendin deydi akşam ben ziyaretine yoğun bakıma girdim yemek yedirebilecegim söylendi gelen yemekler hem porsiyon olarak çok tu hemde ameliyat hastasına uygun mu bilmiyorum onu danışmak istedim size yoğurtlu bir çorba vardı kızartma gibi patlıcanlı bir yemek vardı makarna vardı ve yoğurt vardı ben digerleri ağır gelir düşüncesi ile yoğurt ve çorba içirdim çok şükür içebildi ama bu yemekler bir gece önce ameliyat olmuş daha 24 saat dolmamış bir hastaya verilebilecek yemekler mi saglıgına bir zarar verirmi Annanem 78 yasında teşekkür ediyorum iyi akşamlar
Mümkün değil yiyemez. Doktorunuza danışın. Geçmiş olsun.
hocam merhabalar iyi çalışmalar dilerim, annem diyaliz hastası böbrekleri çalışmadığı için 15 seneden beri diyalize giriyor 54 yaşında kendisi yaklaşık 1,5 ay önce kalp krizi geçirdi rca mid kısmında yüzde 99 tamboze leyzon vardı stentle yüzde 30 lezyon olacak şekilde tam açıklık sağlandı fakat anjiyografide
LAD: PROKSİMALDEN CUTT DİSTALİ RETROGRAF İYİ DOLUYOR
CX:OM2 SONRASI YÜZDE 70 DİSTALDE YÜZDE 80
İNTERMEDİER ARTER : PROKSİMALDE YÜZDE 40 DİSLEKE LEZYON var
SİZCE LAD PROKSİMAL CUTT OLDUĞU İÇİN BAYPAS OLMALI MI YOKSA ANJİYO İLE AÇILABİLİR Mİ yardımcı olursanız sevinirim.
Anjiyo ile açılma ihtimali düşük. Yine de denenebilir. Geçmiş olsun.
Merhaba. Babam 2015 De bypass oldu. Bir sıkıntısı yok şimdilik çok şükür . Bazılarında duyduğum göre bypass ameliyatının ömrü 5 yıl deniyor bu doğru mu? Bacakta n alındığı için mi ? Florance Nightingale hastanesinde ameliyat olan birisi için bu söylenmiş 5 yıl ömür biçilmiş. Düzenli kontrollerini yaptırıyor babam. Neden 5 yıl ömür biçilmiş olabilir? Acıbadem Atakent hastanesinde ameliyat oldu.
Böyle bir şey yok. Doğru bilgi değil.
Oncelikle basarilarinizin devamini dilerim hocam benim sorum kendimle ilgili gecengun acile hafif gogus agrisinla gittim kalp spazmi gecirdigimi soykediler yatis verdiler anjio oldum ve raporum soyle sol ana koroner arter(lmca) normal sol ön inen arter (lad) lad de osteal %90 darlik izlendi sirkumflesk arter (cx) plakli bnu anlamadim nedir hocam sag koroner arter (rca) normal bu anjio sonucuna gore stend mi uygundur bypasmi damsr uc kisim oldugu icin bybass dediler fakat korktum icin dusunmek istedim cevabiniz icin tsk edrrim
Merhaba, ameliyat daha uygun. Geçmiş olsun.
Ameliyat olsun. Geçmiş olsun.
HOCAM MERHABA
ANNEM 78 YAŞINDA..KALPTE RİTİM BOZUKLUĞU VE YÜRÜRKEN DE NEFES DARLIĞI ŞİKAYETLERİMİZ VARDI..
ANJİYO OLDUK DEVLET HASTANESİNDE
ANJİYOĞRAFI RAPORUNDA
RCA %100 TIKALI,LAD %80 (mid lad)TIKALI RİSKLİ PCI, CX PCI,ACUTE MARGİNAL %40,DİAGONAL UÇ %90 İNCE
CİRCUMFLEX EN ALTTA 2 DALIN BAŞLANGICI %80 %90 TIKALI…GİBİ
DOKTOR ANJİYO ESNASINDA STENT VEYA BALON TEDAVİSİ UYGULAMADI..
O AN BİR MÜDAHELE YAPMAYA ÇEKİNDİLER
10 GÜN SONRA STENT YAPALIM DEDİ ÖNCE
ŞİMDİ NİYE TAKMADINIZ DİYE SORDUM
TAM EMİN DEĞİLİZ İLAÇ DA OLABİLİR AMELİYATTA DEDİ SONRADAN
KAFAMIZ İYİCE KARIŞTI
ÖZELLİKLE BYPASS İHTİMALİ BİZİ KORKUTUYOR
ANNEMİN YAŞI 78 DİYABET İNSÜLİN VE TANSİYON HASTASI YÜRÜME GÜÇLÜĞÜ DE VAR
BYPASS AMELİYATINI KALDIRABİLİR Mİ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ..
İZLEYECEĞİMİZ YOL KONUSUNDA YARDIMCI OLABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM..
TEŞEKKÜR EDERİM
İYİ GÜNLER DİLERİM..
HOCAM MERHABA
BİZİM SORUYU SANIYORUM ATLAMIŞSINIZ
CEVABINIZI MERAKLA BEKLİYORUZ
SELAMLARIMLA
Ameliyat en doğru çözüm gibi görünüyor. Stentten fayda görme ihtimali düşük. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam babam 12 yıl once bypass operasyonu gecırdı 3 damar degıstı suan bı adet meme damarı besleme yapıyor dıger damarlar tıkalı burdakı doktor 2.bypass olmaz dıyıp kestırıp attı anjıyo yontemı tehlikelı dedı ve sındıgrafı ye sıra verdı bypass yapılabılırmı yardımcı olursanız sevinirim
Gerekirse yapılabilir tabi.
Selam hocam babam yaklaşık 20 gün önce bypass ameliyatı geçirdi dört damar değişikliği oldu doktora göre ameliyat mükemmel geçmiş ve fiziksel herhangi hicbir sorun yokmuş fakat bu süre boyunca babamda bizim yorumladığımız psikolojik sorunlar oldu sol elini hiç kullanmıyor sürekli donuk donuk bakıyor kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayamıyor bu durum ameliyat sonrası oluşabilecek bir komplikasyon mudur yoksa değil midir endişe etmemizi gerektiren bir.durum varmıdır şimdiden teşekkür ederim
Nöroloji doktoru gördü mü?
Ameliyat eden doktora göre gerek duyulmamış kendisine cipralex 10 mg ilaç yazmış
Nörolog görsün bence.
Merhaba hocam. Amerikada selamlar. Banana 72 yasinda ve bypass ameliyyati oldu Azerbaycanda. Ilk gun bilinci acikti fakat 2-ci gun yani bugun bilinci kapali,sesli ,uyaranlara yanit vermiyor. Ama cok fazla hareketli,el-kol hareketleri yapiyor istemsizce. Sol kolu bazen titriyor. Doktoru gece cok ajitasyon oldugu icin sakinlestirici yaptiklarini soyluyor. Birde kreatinin 2.2. Amma idrar miktari diuretikler verildiyi icin normal. Bu duruma ne sebeo ola bilir? Onceden tesekkurler.
Merhaba. Nöroloji görsün öncelikle. Geçmiş olsun.
Hocam bugun 4-cu gun ve babamin kreatinini 4.5-e cikti. Hala uyanmiyor,sadece yuksek sesle cagrildikta gozunu aciyor. Kalbi de zayiflamis. Doktor diyaliz de riskli diyor kalbi icin. Acil diyaliz yapilmasi mutlaka gerekli,ogle mi?
Böyle bir durumda buradan akıl vermek doğru değil. Doktorlarınız gereken şeyleri sizin de onayınızı alarak yaparlar. Geçmiş olsun.
Merhaba Hocam, babam 49 yaşında seker,tonsiyon ve kolestrol hastası. Şimdi kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalpteki bazı hücreleri ölmüş, iki hafta önce anjiyo oldu. Anjiuo da bir damar açıldı üç damar tıkalı baypas ameliyati öneriyor musunuz, öneriyorsanız riski nedir?