MENÜ

KAPAT

Yazılar

Koroner Bypass Ameliyatı

Koroner Bypass Ameliyatı: Genellikle göğüsten ve koldan alınan atardamar veya bacaklardan alınan toplardamarların kalbin tıkanmış olan koroner damarına takılması işlemidir. Bu girişim sonrasında tıkalı damardan geçemeyen kan akışı yeni takılan damarlardan geçerek kalbi besler.

Bypass Nedir?

Bypass kelimesinin anlamı: Köprüleme – Kısa devre olup tıkalı bir damarın tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemin adıdır.

Koroner Bypass Ameliyatı Nedir?

Koroner Bypass ameliyatlarında kalbin tıkalı olan damarlarına yeni damar ekleyip bypass yaparak kalbin yeterince kan gitmeyen bölgelerine yeniden kan gitmesini sağlıyoruz.

Burada kullandığımız damarlar genellikle iki tane meme damarı kol damarı ya da bacaktan alınan toplar damarlardır.

Özellikle genç hastalarda bacaktan aldığımız damarı çok fazla kullanmak istemiyoruz çünkü bunun uzun dönem açıklığı diğer göğüs damarına ya da kol damarına göre daha düşüktür.

Seksen yaşındaki bir insana yapacağımız ameliyatın 10-15 sene konforlu bir yaşam sağlaması kabul edilebilir ama 40 yaşında bir hastayı ameliyat ediyorsanız ona 10-15 sene konfor sağlayacak bir ameliyat doğru olmaz. Yapılması gereken ameliyatın en az 30-40 sene sorunsuz olarak hastayı götürmesi amaçlanıyor.

Onun için de özellikle genç hastalarda full arteriyel revaskülarizasyon dediğimiz atar damarlardan yararlanarak ameliyat olmasını öneriyoruz ve uygulamamız da bu yönde.

Koroner Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Koroner Bypass Ameliyatı: Yaş gözetmeksizin, kalbinde bir veya daha fazla damarında tıkanıklık olan bütün hastalara yapılmaktadır.

Stent mi, Koroner Bypass mı?

Stent kalp krizi geçirmekte olan bir hastada veya kalbinde tek damarda tıkanıklık yaşanan hastalarda tercih edilebilecek bir yöntemdir.
Bypass ise; Özellikle çoklu damar tıkanıklıklarında ve ana damar tıkanıklıklarında tercih edilen tedavi yöntemidir.

Koroner Bypass Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Koroner Bypass Ameliyatı: Dünyada tüm ameliyat içerisinde en çok yapılan ameliyatlardan biridir. İyi merkezlerde yaklaşık %1 risk ile yapılır. Ölüm riski dışında en sık karşılaşılan komplikasyon felçtir. Yaklaşık % 1-2 oranında görülür. Bunların dışında, geçici ritim bozuklukları, enfeksiyon, kemiğin kaynamaması, uykusuzluk, iştahsızlık ve ilk 1-2 ay içinde kalbin etrafında su toplanması gibi sorunlar da görülebilir. Genellikle ilk iki aydan sonra hastalarımız rutin normal yaşantılarına dönebilirler.

Koroner Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Koroner Bypass Ameliyatı: Gerek çalışan kalpte gerekse kalbi durdurarak göğüsten koldan ve bacaktan alınan damarların, kalpteki tıkalı damarlara eklenmesidir.

Bu ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyattan sonra hastalar yaklaşık 24 saat yoğun bakımda takip edilir.
Bypass ameliyatlarında genellikle yüksek miktarda kan ve kan ürünü kullanılmakta olup merkezimizde bypass ameliyatı olan hastaların yaklaşık %90’ında kan kullanılmamaktadır.

Koroner Bypass Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Koroner bypass ameliyatları yapılan bypass sayısına göre değişmekle beraber ortalama 2 ila 4 saat arasında süren ameliyatlardır. Ameliyattan sonra hastalarımız bir gün yoğun bakımda kalır ertesi gün servise çıkarlar. Servise çıktığı gün kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir. Yemeğini yer yüzünü yıkar dişini fırçalayabilir ve aynı gün ayağa kalkıp oda içinde veya serviste yürür.
Ameliyatın üçüncü günü genellikle hastalarımıza merdiven çıkarttırıyoruz. Banyolarını yaptırtıyoruz. Herhangi bir sorun yoksa hastalarımız 4. 5. Günde taburcu oluyor. Taburculuk sürecinden sonra evde gerekli takipleri yapıp olumsuz bir durum varlığında mutlaka bizi uyarmaları gerekiyor.

Koroner Bypass Ameliyatı Sonrası

Bypass Ameliyatından sonraki hedef; hastanın bir an önce günlük yaşama geri dönmesidir. Bu amaçla tüm dünyada hızlandırılmış iyileşme “Fast Track Recovery” protokolünün öncü kurumlarından bir tanesi Acıbadem hastanesidir. Bu sayede hastalarımız yoğun bakımda bir günden az kalmakta, 3.gün merdiven çıkarttırılmakta; 4 – 5 gün içerisinde taburcu edilmektedir.

Koroner Bypass Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım

İlk 24 saat kanama ve ritim bozukluklarının en sık görüldüğü dönem olduğu için bypass ameliyatlarından sonra hastalar yaklaşık 24 saat yoğun bakımda takip edilirler.

Koroner Bypass Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Bypass Ameliyatı sonrasında kanama, yeniden ameliyat, felç, enfeksiyon ve ritim bozukluğu gibi komplikasyonların yanısıra uykusuzluk, iştahsızlık gibi sorunlar da gözlenmektedir.

Koroner Bypass Ameliyatı Sonrası Evde Bakım

Bypass Ameliyatı sonrası hastalar evde özel bir bakım ihtiyacı hissetmezler. İlk 1 ay hastaların tansiyon, nabız, kilo ve ateş takiplerinin düzenli yapılması önerilir. Şeker hastalığı bulunanların günlük şeker seviyelerine bakmaları gerekmektedir. Evdeki ilk günlerinden itibaren; gittikçe artan tempoda yürüyüş yapmaları ve eskisine nazaran hareketli bir yaşam sürdürmeleri önerilmektedir.

Koroner Bypass Ameliyatı Sonrası Yaşam

Hastalarımızın bilmesi gereken şey, ameliyat sonrasında eskiye göre çok daha sağlıklı olduklarıdır. Damar sertliği yaygın bir hastalık olduğu için hastalarımız kendilerini damar sertliğine karşı korumalıdır; bunun için tansiyon, şeker, kolesterol, takibinin yanı sıra sigara içilmemesi ve haftada en az 5 gün birer saat düz yolda yürüyüş yapmaları önerilir.

Koroner Bypass Ameliyatı Sonrası Cinsel Yaşam

Bypass ameliyatı sonrasında hastalar kendilerini hazır hissettiklerinde cinsel yaşantılarına başlayabilir. Ancak özellikle ilk 2 ay içerisinde önerilen kendileri için pasif pozisyonları tercih etmeleridir.
Bypass ameliyatı olan hastaların hekimlerine danışarak tablet ilaçlar kullanmasında da sakınca bulunmamaktadır.

Koroner Bypass Ameliyatı hakkında soru ve yorumlarınızı bizimle paylaşın.

406

avatar
156 Comment threads
250 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
170 Comment authors
Cem AlhanBuse AkpınarAli çelikOsman kasapHatice Gökbulut Recent comment authors
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
cihangir karacaoğlan
Ziyaretçi
cihangir karacaoğlan

Slm doktor bey
21ocak2016 tarihinde kroner bypass ameliyatı oldum. ameliyattan sonra göğüs kısmım jiletlenmiş gibi ayrıca sağ ayağıma ve göğsüme sürekli iğne batar gibi rahatsızlık veriyor.rahatsızlığım arttıkça koltuk altlarım küreğim ve belim ağrıyor.5 aydır acı çekiyorum.ilgili bütün bölümlere gittim kullandiğim ilaçların hiçbir faydasını görmedim.Nikel alerjim çıktı.dikiş telinin etkisi olabilirmi.tşklr.

ebru gök
Ziyaretçi
ebru gök

HOCAM MERHABA ;
ANNEM 63 YAŞINDA TROPONİN YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE ANNEMİ 3 AY ÖNCE ANJİYOYA ALDILAR.ANJİYO SONUCUNDA ANA DAMARDA %80 DARALMA VAR DENDİ PROF .HOCAMIZ
BU YIKANIKLIK STENT İLE AÇILIR DEDİ STENT TAKALIM DEDİ
ANKARADA 3 TANE PROF. A GİTTİK BY -PASS DİYOR SİZİNDE GÖRÜŞÜNÜZÜ ALMAK İSTERİM.ANNEMİM PSİKOLOJİSİ BOZULDU KORKUDAN,ŞEKER,TANSİYON,KALP YETMEZLİĞİ DE SÖZ KONUSU
LÜTFEN BİZE GÖRÜŞ BİLDİRİNİZ.

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Anjiyo CD’sini bana ulaştırırsanız yardımcı olmaya çalışırım.

M.Emin kalkan
Ziyaretçi
M.Emin kalkan

Robotik by-pass mı iyi yoksa klasik göğüs açılması ile yapılan sistemi bir damar tıkalı öneriniz ne olur

Cem Alhan
Editor

İkisi de olabilir. Robotik ameliyatların tabi ki bir çok avantajları var. Geçmiş olsun.

NİHAT ÜNAL
Ziyaretçi
NİHAT ÜNAL

KALPTE 1 DAMAR %60 DARALMA VAR. 2 DAMARDA DA % 50 DARALMA VAR. STENT ÖNERİR MİSİNİZ?

Cem Alhan
Editor

İlaç tedavisi yeterli olabilir. Bence stent şimdilik gerek yok. Geçmiş olsun dileklerimle.

Osman Çaldıran
Ziyaretçi
Osman Çaldıran

Hocam ben 15 gün önce kalp krizi geçirdim bundan 4 sene ônce yine bir kalp krizi geçirip stent takılmıştı şimdi takılan stent %99 tıkalı olduğunu söylüyorlar ayrıca bunun yanında 2 damar daha %70 tıkalı olduğu söyleniyor damarların açılması için ilaç tedavisi var mı , gaziantepteki 4 ayrı hastaneye anjiyo cd sini gösterdim bypass ameliyatı şart olduğu söyleniyor bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz,ayrıca göğus kafesi açılmadan bypass ameliyatı mümkün mü

Saygılarımla..

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Bence de en uygun tedavi yolu ameliyat olmanız. Gögüs kafesi açılmadan yapılıp yapılmayacağına karar vermek için anjiyonuzu seyretmem lazım.

ebru gök
Ziyaretçi
ebru gök

Hocam merhaba ;
Annemin kalpteki ana damarda %80 tıkanıklık söz konusu 3 ay önce yapılan anjiyoda böyleydi.
İstanbulda anjiyo yaptırdık,
Ankara da bulunan prof dr.larında bilgilerine danıştık ve ankaradaki prof.lar by pass
İstanbuldaki Prf.Dr. stent diyor
Sizin bu konuda desteğinizi rica ediyorum.
Stent takılmaz dediler hasta elinizde kalır
dediler.
Bilgi rica ederim

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Anjiyo CD’sini bana ulaştırırsanız yardımcı olmaya çalışırım.

ebru gök
Ziyaretçi
ebru gök

HOCAM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. MAİL YOLU İLE GÖNDEREBİLİRMİYİM ,
TARAFINIZA

Cem Alhan
Editor

Yollayabilirsiniz.

mustafa
Ziyaretçi
mustafa

Slm doktor bey 2013 yılındabaşlayan kalkırız lerin nedeniyle 3 sefer anjiyo oldum 4.baypars ulursun dediler sitentin icinden sitent gecti dediler onun için doğrumu

Cem Alhan
Editor

Anjiyonuzu bana ulaştırabilirseniz yardımcı olmay çalışırım. Geçmiş olsun.

Adile
Ziyaretçi
Adile

Hocam merhaba annem bugün anjiyo oldu 2 damarda %90daralma var vede stanld tehlikeli dediler.korkum şu anne hipertansiyon hastası anju dada tansiyon 21-15 olmuş baypas tan bu yüzden endişeliyiz nayapabiliriz

Fehim
Ziyaretçi
Fehim

Çok değerli hocam ben bypass ameliyatı oldum şuan evde tedavi görüyorum.Bundan sonrası için sizinle iletişim de olmak istiyorum

Saygılarımla

Cem Alhan
Editor

Gecmiş olsun. Acıbadem Maslak hastanesinden randevu alıp gelebilirsiniz. Ancak sizi bir kardiyoloğun takip etmesi daha uygundur.

Müberra ALTIN
Ziyaretçi
Müberra ALTIN

Hocam merhaba, annem 64 yaşında.üç damari tikali biri% 80 diğer ikisi% 70 oraninda. Iki kez anjiyo oldu stent takilmasi riskli görüldü ve by pass karari verildi. Benim sorum su ki; annemin 17 yil önce sol göğsü alindi ve radyoterapi gördü. Ayrica bacaklarinda yoğun oranda varis mevcut. Bunlar kalp ameliyati olmasina engel mi ya da daha riskli hale getirir mi? Cevaplarsaniz cok sevinirim değerli hocam.

Cem Alhan
Editor

Müberra hanım öncelikle geçmiş olsun. Annenizin ameliyatı inkansız değil ancak riskli olduğu kesin. Bu şekilde idare edemiyorsa ameliyat kaçınılmaz.

Ömer bulut
Ziyaretçi
Ömer bulut

Merhaba hocam 21 eylülde bypass oldum şuan evdeyim sağ bacağım bilekten ksasığa kadar dikişli çok yanma yapıyor bacağım normalmi

Cem Alhan
Editor

Bu tür yakınmalar olması normal. Geçmezse doktorunuza danışın. Geçmiş olsun.

osman kaya
Ziyaretçi
osman kaya

merhaba hocam babam 99 senesinde bypas ameliyat oldu 3 damar degişti ozamandan buzamana 5 seferde anjiyo oldu en son 2016 başında anjiyo yapıldı 3 damar tıkalı dendi balon işlemi yapılmadı risk taşıdıgı için hergün bir iki sefer agrı geliyor 3 5 dakika sürüyor oda babamı bittiriyor doktor arkadaşlar tekrar bypas olması lazım dedi riski nedir

Cem Alhan
Editor

Bu bilgilerle risk söylemek mümkün değil. Tüm tetkiklerini ve hastayı görmek gerekir. Geçmiş olsun.

Hayriye
Ziyaretçi
Hayriye

Hocam babam 10 ekimde baypas ameliyat oldu simdi evde tikanir derecede arada öksürüğü ve halszlik ameliyatli ayagindada şişme ust tarafnda uyusma ve yanma var ne kdr surede iyilesir oksugu napmamiz gerekir ameliyat tan sonra kanamasi olmus ve kan vermisler kendi kendine durmus

Cem Alhan
Editor

Öksürük için ameliyat olduğunuz hasraneye başvurmanız doğru olur. Geçmiş olsun. Diğer şikayetleri zaman içşnde geçer.

Ömer bulut
Ziyaretçi
Ömer bulut

Hocam 21 eylülde ameliyat oldum ba cağımdaki yanma devam ediyor gece uyutmuyor krem kullansam olurmu birde bir ay oldu arada yan yatamammı

Cem Alhan
Editor

Kemik iyileşmeniz iyiyse yan yatabilirsiniz. Bacağınız bir süre sonra geçecektir. Geçmiş olsun.

Ömer bulut
Ziyaretçi
Ömer bulut

Hocam yanma hala devam ediyor iki bacağında da özellikle geceleri gündüz haraketli olmaktan anlamıyorun yada yanmıyor gece yanıyor sizden yukarı baldırlarda yanma uykuyu unuttum normalmi

Cem Alhan
Editor

Huzursuz bacak sendromu olabilir. Bir nöroloğa danışmanızı öneririm.

Ömer bulut
Ziyaretçi
Ömer bulut

Hocam cinsel performans için bitkisel karışım macun kullana bilirmiyiz 45 gün oldu bypass olalı

Cem Alhan
Editor

Kullanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

Yasemin
Ziyaretçi
Yasemin

Hocam Merhaba. Babam Eylül’ün 20 sinde baypas oldu 2 damar degistiler. Sikayetimiz 45 gün oldu halsiz yürümek istemiyor. Devamlı balgamlı oksuruyor. Şeker hastası. 57 yaşında. Ameliyattan 1 ay sonra devamli şekilde göğüs yarasından iltihaplı akıntı oldu.antibiyotikle durduruldu akıntısı. Hocam babamın bu halsizliği normalmi ve şiddetli oksurugunden dolayi göğüs kemigindeki tel koparmi hocam. Bilgi verirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler hocam.

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Bu kadar uzun süredir halsiz olması çok doğal değil. Balgamı yumuşatmak için bol su içsin. Balgam kültürü yapılmıştır diye düşünüyorum. Uygun bir zamanda ekokardiyografi çektirmesi iyi olur.

Yasemin
Ziyaretçi
Yasemin

İyi akşamlar hocam. Çekilen rontgenler de kaburgalarda bir buçuk santim acilma varmış kemikler kaynamamis dedi doktorumuz buyuzden göğsünde ağrı ve yanmalar varmış. Korseyi onermiyorlardi şimdi korse takilmali dediler 2 hafta sonra tekrar gelin dediler. Şimdi neolur hocam ameliyat olursa riski çok fazla dediler. Lütfen bilgilendirin bizi hocam .Teşekkürler simdiden

Cem Alhan
Editor

Gerekirse tekrar kemikler dikilecek. Neden riskli dediler bilemiyorum. Ameliyatını yapan doktorla görüşün. Geçmiş olsun.

Yasemin
Ziyaretçi
Yasemin

Ameliyatını yapan doktorlardan biriydi çok riskli ameliyat diyen. Sebebide damarlar kaburgalarin hemen altında en ufak bi damar kesilmesi olursa riskli olur dedi. Önce kötü tarafını mı söylemek istedi anlamadım.

Cem Alhan
Editor

Bu konuyu kendisiyle tekrar konuşun.

Mehmet
Ziyaretçi
Mehmet

Hocam merhaba.Babamda kalp damarlarında daralma vardı.Anjiyo oldu fakat doktor damarlar açılmadı deyip baybass olması gerekiyor dedi.hastanede yatmakta şuanda fakat çok iyiyim diyor.Kalbinde ufak bir yanma ile gitmişti hastaneye.Kafama takılan çok büyük bir soru başka bir hastaneye gitmem de fayda olur mu.İkinci bir anjiyo ile baybass yapmadan sağlığına kavuşan bilir mi

Cem Alhan
Editor

Merhaba, anjiyo ile damarlar açılmaz. Damarların filmi çekilir. Dolayısıyla bir daha anjiyo olmadına gerek yok. Geçmiş olsun.