MENÜ

KAPAT

Yazılar

Kalp Ameliyatı Nedir?

Kalbin doğuştan ya da sonradan oluşan hastalıklarının cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesidir.

Ameliyatların daha doğrusu cerrahinin geçmişi aslında bundan 17 bin sene öncesine dayanmaktadır. İlk bilgilere baktığımızda milattan öce 15 bin yılında o zamanki ilkel cerrahi aletler ile insanların kafasında delik açıldığını ki buna trepenasyon diyoruz ama cerrahinin 17 bin senelik geçmişine rağmen kalp ameliyatlarının geçmişi sadece 60 yıl.
Yani ciltten kalbe olan 3 santimlik mesafeyi cerrahi 17 bin senede anca alabilmiştir.
Eskiden büyük kesiler ile yapılan ameliyatlar artık yerini giderek daha küçük kesiler ile yapılan hatta hiç kesi yapılmadan yapılan ameliyatlara bırakmaktadır
Bu tür ameliyatlara minimal invaziv cerrahi yada katater temelli cerrahi diyoruz.


Kalp Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Kalp Ameliyatları kalpteki problemlerin cerrahi yöntemler ile çözülmesi amacı ile yapılan ameliyatlardır. Kalp ameliyatları ameliyattan önce hastanın bu ameliyata hazırlanmasını gerektiren bir süreci de içerir
Bu süreç içerisinde hastanın ilave risk faktörlerinin olup olmadığının değerlendirilmelidir;

• Şeker hastalığı var mı?
• Tansiyonu var mı?
• Solumun egzersizleri
• Solunum kapasitesi nasıl?
• Akciğerlerde herhangi bir problem var mı?
• Şah damarlarında tıkanıklık var mı?

gibi ilave problemlerin teşhis edilmesi ve ameliyat stratejisinin buna göre belirlenmesi amacı ile yapılır.

Kalp ameliyatı hazırlıklarının bir diğeri de hastanın ameliyat esnasında en düşük risk ile ameliyat olmasını sağlamaktır.
Burada bizi en çok tedirgin eden şey vücutta bir enfeksiyonun varlığıdır.
Bu da en çok kalp kapağı ameliyatlarında özellikle protez kullanılan ameliyatlarda bizim karşımıza sorun olarak çıkabileceği için bu tür ameliyatlara girecek olan hastalarda vücutta enfeksiyon odağı olmasını istemeyiz.

Vücuttaki enfeksiyon odağının gizli kalan enfeksiyon odaklarının en başında da diş ve ağız hastalıkları geliyor.Onun için kalp ameliyatı olan hastalarda mutlaka hastanın bir diş hekimi tarafından değerlendirilip, Ağız içinde ve dişlerde bir enfeksiyonun olmadığından emin olmak istiyoruz.
Ameliyat hazırlıklarının bir diğer yönü de hastanın ameliyat esnasında ihtiyaç duyabileceği malzemelerin hazırlanmasıdır

• Hastanın kan gurubunun önceden belirlenmesi
• Kan ihtiyacına karşın hastaya uygun kanın temin edilmesi ve kanın saklanması
ameliyat hazırlıkları için gereklidir.

Genellikle ameliyattan bir gün önce hastalarımızı yatırıp bu hazırlıkları yapmaktayız.

Kalp Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kalp ameliyatı ortalama üç, dört saat süren bir ameliyattır.

Tabi çok kısa süren ameliyatlar olduğu gibi çok uzun süren ameliyatlarda olabilir ama büyük bir oranda %70,80’i ortalama üç, dört saat süren ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda hastalarımızı kalp akciğer makinelerine bağlayarak bu ameliyatları gerçekleştirebileceğimiz gibi hiç bu aletlere bağlamadan çalışan kalpte bu ameliyatların bir kısmını yapmaktayız.

Kalp Ameliyatlarında Karşılaşabileceğiniz Olası Riskler Nelerdir?

Hayatta hiç bir şey sıfır riskli değil. Doğum gibi fizyolojik bir olay bile risksiz değil. Doğumda da bebeğin ters geldiğini, bebeğe anne karnında kordon dolandığını, bebeğin yaşamı kaybettiği, annenin de ölebildiğini biliyoruz. Bugün diş çekimi de sıfır riskli değil yada en ufak bir iğne yaptırıyorsunuz iğne üzerinden alerji gelişip problemler yaşanabilmektedir.
Dolayısı ile hayatta hiç bir şey sıfır riskli olmadığı gibi kalp ameliyatları da maalesef sıfır riskli değildir.
Kalp ameliyatlarını sıfır riskli olması aslında en çok isteyenler bizler kalp cerrahlarıyız.

Ama sonuçta her girişimin belli oranlarda riski var. Tabi burada göz önünde bulundurulması gereken şey şu ki, hiçbirimiz sapasağlam bir insan alıp kalp ameliyatı yapmıyoruz ortada zaten ciddi bir problem var ve bu problemin kendisi başlı başına hasta için bir risk oluşturmaktadır. Burada direkt yaşamsal bir organdaki problemlerden bahsediyoruz. Dolayısı ile bir ameliyata karar verilir iken mevcut hastalığın riski ne bu hastalık yaşamımı ne kadar tehdit ediyor ve bunun karşılığında ne kadar bir riski göz önüne almalıyım sorularının yanıtları önem kazanmakta. Ameliyatlara karar verirken mevcut hastalığın yarattığı risk ile ameliyatın riskini terazinin iki kefesine koyup tartıp buna göre ameliyat kararı veriyoruz.

Kalp Ameliyatlarında Risk Standart Bir Risk Değildir.

Sıfıra yakın riskli ameliyatlar olabileceği gibi %50 %60 a yakın riskli ameliyatlarda olabilir
Örneğin bugün çok yaptığımız koroner bypass ameliyatlarının riski yaklaşık %1 civarında.
Çok sık yaptığımız kapak ameliyatlarının riski %1 civarında ama damarı yırtılmış ana damarı çatlamış bunun kanaması problemi acil servise gelen bir hastanın diseksiyon ameliyatı dediğimiz bir hastanın örneğin ameliyatının riski %20’lere %30 ‘lara çıkabilir.
Yada yine bir bypass ameliyatı ama hasta 90 küsur yaşında böbrek yetmezliği var karaciğer yetmezliği var ilave bir sürü sorunu var, bu hastada da koroner bypass ameliyatı yaptığımız zaman bu asla %1 değil.
Bu hastanın belki ameliyatının riski %50’lere kadar çıkabilmektedir.
Dolayısı ile hastalığın yada ameliyatın riski değil ameliyat olacak insanın karşılaştığı riskten bahsediyoruz biz burada ve bu da maalesef standart değil.
Takdir edeceğiniz gibi 20 yaşında doğum yapan bir insan ile 45 yaşında doğum yapan bir insanın doğum sırasında karşılaşacağı riskler nasıl bir değilse 40 yaşında bypass ameliyatı olacak 90 yaşında bypass ameliyatı olacak bir insanın ameliyatının riskleri de aynı değil.

Yapılış Şekline Göre Kalp Ameliyatları Nelerdir?

Kalp ameliyatlarında en çok kullanılan yöntem; sternum adı verilen iman tahtası kemiğinin kesilmesi ile yapılan klasik kalp ameliyatıdır.
Son 10 sene içerisinde gelişen teknoloji ile Minimal İnvaziv (Küçük Kesi, Koltuk Altı Kalp Ameliyatı v.s) ve Da Vinci Robotik Cerrahi Kalp Kapakçığı Ameliyatları yüksek başarı oranları ile giderek artan sayılarda yapılmaktadır. Bu tür ameliyatların en büyük avantajları; kemik kesilmemesi, daha az ağrı, daha hızlı iyileşme, küçük kesi nedeni ile daha kozmetik olması ve günlük yaşantıya daha çabuk dönülmesidir.

Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalp Ameliyatları genellikle; genel anestezi altında kalp – akciğer makinası desteği ile kalbi durdurarak veya çalışan kalpte yapılır.

Kalp Ameliyatı Sonrasındaki Süreçler Nelerdir?

Kalp Ameliyatı Sonrası Uyanma Süresi

Kalp ameliyatı sonrasında hastalar ortalama 4 ila 6 saat içerisinde uyanıp solunum cihazından ayrılırlar.

Kalp Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım

Kalp ameliyatı sonrasında; hastalar genellikle ortalama 24 saat yoğun bakımda takip edilirler. Bu süre sonunda servise çıkartılırlar. Ortalama 4 ila 5 gün içerisinde taburcu edilirler.

Hastalığa Bağlı Kalp Ameliyatları Nelerdir?

En sık yapılan kalp ameliyatı koroner bypass ameliyatıdır. Bunu sırası ile Aort ve Mitral Kapak hastalıkları, Aort Anevrizma (Baloncuk Hastalığı), kalbin doğuştan olan anomalileri ( Delik , Damarlarda daralma v.s), ritim bozuklukları, damar yırtılmaları ve kalp yetersizliği nedeni ile yapılan destek cihazları ve kalp nakli takip eder.

Koroner Bypass Ameliyatı

Bypass Ameliyatı: Göğüsten, koldan alınan atardamar veya bacaklardan alınan toplardamarların kalbin tıkanmış olan koroner damarına takılması işlemidir. Bu girişim sonrasında tıkalı damardan geçemeyen kan akışı yeni takılan damarlardan geçerek kalbi besler.

Kalp Kapağı Ameliyatları

Kalp kapakçığı ameliyatında en çok ameliyat edilen kapakçıklar aort ve mitral kapaktır. Bir üçüncü olarak triküspid kapak da etkilenerek sorun çıkarabilir.

Aort Kapak Ameliyatı

En sık yapılan aort kapak ameliyatları, kalsifik aort kapağı , romatizmal aort kapağı ve biküspid aort kapağı hastalıkları nedeni ile yapılmaktadır. Aort kapağı ameliyatlarında öncelikli olarak kalp kapağının tamir edilmesi, tamire uygun değil ise Ozaki yöntemi olarak bilinen ve hastanın kendi kalp zarından yapılan kapak kullanılabilir. Son alternatif ise protez kapak kullanılmasıdır. Bu ameliyatlar küçük kesi ile yapılabilir. Ayrıca bazı özel durumlarda TAVİ yöntemi ile kasıktan aort kapağı yerleştirilebilir.

Mitral Kapak Ameliyatı

Kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında yer alan iki yapraklı kapakçıktır. En sık dejeneratif hastalık sonucu oluşan mitral yetersizlik nedeniyle ameliyat edilir. Bunu kapağın romatizmal hastalıkları takip eder. Ameliyatta öncelikle tercih edilen yöntem kapağın tamir edilmesidir. Bu mümkün değilse kapağı değiştirmek gerekebilir. Bu ameliyatlar küçük kesi ve robotik cerrahi ile yapılabilir.

Triküspid Kapak Ameliyatı

Sıklıkla romatizmal hastalık veya mitral kapak hastalığı sonucu kapakta darlık veya yetersizlik oluşur. Triküspid Kalp Kapağı ameliyatlarında öncelikli olarak kalp kapağının tamir edilmesi, tamire uygun değil ise protez kapak ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Kalp Ameliyatı Nedir? hakkında soru ve yorumlarınızı bizimle paylaşın.

211

avatar
84 Comment threads
127 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
89 Comment authors
dvdvideosoftzexCem AlhanFeyzaYildizCumhur Baş Recent comment authors
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Ecrin
Ziyaretçi
Ecrin

Hocam açık kalp ameliyatı olan 2,yaşındaki çocuk ameliyatından 5 gün geçmesine ramen inlemesi normalmi

Hülya yıldız
Ziyaretçi
Hülya yıldız

Hocam benim kızım 9 yaşında kalbinde 2 tane delik ve kanalları açık ankara hacet tepe hastanesine götürdüm 1 yıldır bekliyoruz hala anju yapmadılar kızım koşamıyor oyun oyniyamiyor hemen yoruluyor dudakları morarıyor nefes alma zorluğu yaşıyor çok aşırı zayıf ve yaşıtları gibi değil gelişmiyor yemek iştahı hiç yok hocam bu amaliyat bu hastanede mümkün mü ben kızımın gözümün önünde erimesine daha fazla şahit olmak istemiyorum eğer orda mümkün ise tedavisi ben Size yaptırmak istiyorum tedavisini lütfen bana yardımcı olun bi cvp verin ßindiden teşekkür ediyorum

Cem Alhan
Editor

Hulya hanim gecmis olsun. Maalesef cocuk ameliyatlari yapmiyorum. Bu konuda size Acibadem Atakent hastanesinden Prof. Dr. Ersin Erek’i oneririm.

ergün önge
Ziyaretçi
ergün önge

87 yaşında bbrekleri % 40 çalışan annemin üç damarı tıkalı mutlaka ameliyat dediler ve yaptırmak zorunda kaldık 4 gün gösü açık kaldı kanama oldu kalbe müdahele yapmamız için açık bıraktık dediler 4 gün kapadılar bu defa bönrekler görev yapmadı diyalize bagandı falan falan falan netice annem vefat etti sizce bu yaşta haa birde annem şeker hastalığıda vardı sizce ameliyat şarrmıydı

Cem Alhan
Editor

Şikayeti varsa ameliyat olması gerekli tabi. Bir umut ameliyat etmişler. Allah rahmet eylesin.

Öznur
Ziyaretçi
Öznur

Meraba hocam
Babam 51 yaşında herhangi bir kronik hastalığı yok iki yıl önce ciddi mitral kapak yetmezliği tanısı konuldu 2-3. derece. Şimdilik ameliyata gerek olmadığını yakın takip edilmesini söylediler. Son gittiğimiz kontrolde sol kulakçık çapında normalin iki katı kadar büyüme olduğunu ve triküspit kapakta birinci derece yetmezlik başladığı pulmoner HT başlangıcı olduğunu söylediler. Doktorumuz iki seçenek var dedi birincisi; kendine dikkat ederek bu şekilde biraz daha idare edebilir, ikincisi; tablo kötüleşmeden ameliyat olmalı dedi. İleri ki aşamada ritim bozuklukları, AF gelişebileceğini akciğerde ödem oluşabileceğini söyledi. Ameliyatın beraberinde bu tablolarında düzeltilmesi için uğraşılacağını söyledi. Siz durumu nasıl değerlendirirsiniz ne yapmalıyız sizce?

Cem Alhan
Editor

Merhaba, geçmiş olsun. Gecikmeden ameliyat olması daha uygun. Tetkik raporlarının kopyasını yollarsanız yardımcı olurum. İyi günler.

ayşenur
Ziyaretçi
ayşenur

merhaba hocam balığa alerjisi olan bir hasta açık kalp ameliyatına girerse heparini nötralize etmek için protamin yerine ne kullanılır ?

Cem Alhan
Editor

Bu durumda heparine alternatif ilaçlar kullanıyoruz.

nusret
Ziyaretçi
nusret

57 yaşında bir bayanım. Dört yıl önce çekilen ekokardiyografide MY 1— TY 1 idi .Dün çekilende ise dereceler 2 olmuş .Total kolesterol 241 LDL 137 diğerleri normal değerlerde. Yine dün çekilen myokard perfüzyon sintigrafisine göre anteroseptal duvar bazali egzersiz sonrası minimal düşük tutlum gösterirken istirahatta doluş göstermekte , sol ventrikül boşluğu normal myokardiyal perfüzyon normal izlenmiştir, sağ ventriküle ait patolojik bulgu saptanmamıştır. SONUÇ anteroseptal duvar bazalinde şüpheli iskemi.DAROB 80 MG VE VASTAREL 35 MG verildi. Benim şikayetim çabuk yorulmam, ayakta biraz kalayım sırtlarım ağrıyor.HAFİF DERECELİ SKOLYOZ rahatsızlığım var. SİZDEN öğrenmek istediğim 1-Derecelerin birden ikiye çıkması sıkıntılı bir durum mu? 2-İlaç… Read more »

Cem Alhan
Editor

İlaç tedavisi ve takip uygundur. Kapak hastalıkları kendiliğinden düzelmez. 1-2 derece kaçak çok ciddi değildir. Senede bir eko takibi öneririm. Geçmiş olsun.

Nusret
Ziyaretçi
Nusret

HOCAM YANITINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.myokard perfüzyon sintigrafisine göre anteroseptal duvar bazali egzersiz sonrası minimal düşük tutlum gösterirken istirahatta doluş göstermekte , sol ventrikül boşluğu normal myokardiyal perfüzyon normal izlenmiştir, sağ ventriküle ait patolojik bulgu saptanmamıştır. SONUÇ anteroseptal duvar bazalinde şüpheli iskemi.RAPORU İÇİNDE GÖRÜŞLERİNİZİ YAZAR MISINIZ?

Cem Alhan
Editor

Önemli bir şey değil.

nusret
Ziyaretçi
nusret

Hocam ,sorularıma ek olarak affınıza sığınarak ANTEROSEPTAL DUVAR BAZALİNİN EGZERSİZ SONRASI MİNİMAL DÜŞÜK TUTLUM GÖSTERMESİNİN nedeni ekokardiyografide çıkan sonuç MY 2, TY 2 ile ilgisi var mıdır?

Cem Alhan
Editor

Hayır yok.

aysel
Ziyaretçi
aysel

Hocam, 58 yaşında bayanım, 24 saatlik holter takibi yapıldı.
THE AVEREGE HEART RATE WAS 82.
THE MİNİMUM HEART RATE WAS 49 AT 02:47.
THE MAXİMUM HEART RATE WAS 142 AT 13:39.
TEMEL RİTM SİNÜS OLUP SEYREK APB SAPTANDI ifadesi ne anlama geliyor.Doktorum izinli olduğu için sonucu gösteremedim. Sizden öğrenebilir miyim.Saygılarımla.

Cem Alhan
Editor

Merhaba, sonuç normal. Geçmiş olsun.

GAMZE
Ziyaretçi
GAMZE

19’DA YASINDA GITTIM DOKTOR KALP KAPAKCIGIMIN KALIN OLDUGUNU KÜÇÜKLÜKTEN GELDINI SÖYLEDILER YAŞIMDAN DOLAYI İLAÇ FALAN VERMEDİLER SUAN 22 YASINDAYIM NEFES ALIRKEN BATMALAR OLUYO ARADA BUNUNLA İLGİLİ NE YAPABİLİRİM?

Cem Alhan
Editor

Merhaba, geçmiş olsun. Bir ekokardiyografi çektirtip yollayın bakayım.

yavuz
Ziyaretçi
yavuz

Hocam iyi gunler.bana asimetrik septal hipertorofi tanısı konuldu.18 mm olculdu.eko yapildi.holter takildi ayni.ritim bozuklugu var dediler az.ara sıra carpinti oluyor.yanma oluyor.ne yapmalıyım 28 yasindayim

Cem Alhan
Editor

Senede bir eko ile takip şimdilik. Geçmiş olsun.

irfan kayaalp
Ziyaretçi
irfan kayaalp

Hocam iyi günler benim doğuştan asd delik var kalbimde 34 yaşındayım basınç 38 açık amaliyat olacak normelmi

Cem Alhan
Editor

Merhaba, geçmiş olsun. Biz robotik olarak yapıyoruz. Kemiği kesmeden.

Ismai tavukcu
Ziyaretçi
Ismai tavukcu

Iyi çalışmalar hocam. Benim eko sonucu . Aortik analiz 27 Asenden aorta 33 sol atriyum 36 sol ventrikül diyostol çapı 48 sol ventrikül sistol çapı 36 intervektruel serum 11 Ef %65 sonuç bikuspit aorta aort yetmezlik 2-3 . Bu sonuca göre hocam bir sıkıntı cikar mi. Birde operasyon olacağım zaman koltuk alti veya küçük kesi ile kapak tamiri olabilir mi. Sizin kapak tamiri konusunda uzman olduğunuza dayanarak soruyorum. Iyi calismalar

Cem Alhan
Editor

Merhaba. Şu an için ameliyata gerek yok. Küçük kesi ile tamir yapılabilir. Ancak kesin karar ameliyatta verilir. Geçmiş olsun.

Betül
Ziyaretçi
Betül

Hocam annem de doğuştan kapakçığın biri eksik ve aortta büyüme var 4.7 doktoru tedbir amaçlı ameliyat olmasını söyledi ama sizce kapakçık mı değişmeli damar mı ?

Cem Alhan
Editor

Eko raporunu yollar mısınız? Geçmiş olsun.

Betül
Ziyaretçi
Betül

20/01/2015=asendan aorta 4.2 TANI:asendan aort dilastasyonu, aort yetmezliği1/4 aort kapak kalsifikasyonu, biküspit aort kapak, triküspit yetersizliği( 1/4,sPAB:25 mm). 23/07/2015 asendan aorta 4,26, sol atriyum3.5 sol ventriküler diastol4,2 TANI:biküspit kapak sol atriyum kalsifikasyonu, aort kapak kalsifikasyonu, aort yetersizliği1/4 19/02/2016 asendan aorta4,18 sol ventriküler diastol4,6 TANI:asendan aort anevrizması, aort kapak kalsifikasyonu, aort yetersizliği1/4, mitralyöz yetersizlik1/4, biküspit aort kapak. 16/032017 asendan aorta4.3, sol ventriküler diyastol4,1 TANI:asendan aort anevrizması,aort kapak kalsifikasyonu, aort yetersizlik1/4, mitral yetersizlik(ESER),triküspit yetersizlik1/4, biküspit aort kapak. Hocam bu 3 yıllık kontrol doktor hızlı artış olduğu için ameliyat olması gerektiğini söyledi. Sizin fikriniz nedir? Eğer gönderdiğim eksik bilgi varsa yazabilirim fotoğraf gönderemediğim… Read more »

Cem Alhan
Editor

Ameliyat için henüz erken. Senede bir eko kontrolü yapılsın.

Duygu
Ziyaretçi
Duygu

Slm hocam hayirli geceler diliyorum 8 yildir mitral kapat ve tripküp yetersizligi tehşisi konuldu siyami ersek hastanesinde yanliz ameliyat olmak istiyorum buna hekimmi karar vermeli istege bagli olabiliyormuyuzz kan kaçagi oldugunu söylediler sürekli sırtimda kolumda agri oluyor nefes almakta güclü cekiyorum ölum korkusu oluyor sebebi nedir bu arada ritim düzensizliginde var

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Son eko raporunuzu yollayın bakyım.

Cahide
Ziyaretçi
Cahide

Hocam Merhaba eşimin doğuştan kalp deliği var kapalı ameliyata uygun değil dediler delik 3 santim çapında ve Yama değil direk dikilmesi gerekiyormus çok endişeliyiz bizi aydınlatirmisiniz teşekkür ederim

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Eko raporlarının fotoğrafını çekip yollar mısınız?