MENÜ

KAPAT

İlgi Alanları

Aort Damar

Hastalıkları Tedavisi

Aorta kalpten çıkan ve vücudumuza temiz kan taşıyan ana atardamardır. Aortanın kalpten çıktığı noktada aort kapağı bulunur. Bu kapağın 1-1,5 cm ötesinde ise her iki ana koroner damar çıkışı mevcuttur. Kalbimizden yukarıya doğru yükselen aorta beyin ve kollara dallar verdikten sonra sola doğru dönerek göğüs boşluğunu geçip karın boşluğuna girer. Burada tüm iç organlara dallar verdikten sonra ikiye ayrılarak sağ ve sol bacağa gider.

Aort Damar Nedir?

Aorta kalpten çıkan ve vücudumuza temiz kan taşıyan ana atardamardır. Aortanın kalpten çıktığı noktada aort kapağı bulunur. Bu kapağın 1-1,5 cm ötesinde ise her iki ana koroner damar çıkışı mevcuttur. Kalbimizden yukarıya doğru yükselen aorta beyin ve kollara dallar verdikten sonra sola doğru dönerek göğüs boşluğunu geçip karın boşluğuna girer. Burada tüm iç organlara dallar verdikten sonra ikiye ayrılarak sağ ve sol bacağa gider.

Anevrizma Nedir?

Aort damarının kalpten çıktığı bölümde çapı yaklaşık 25 mm’dir. Aşağıya indikçe bu çap azalır. Bazı hastalıklarda aortanın çapı artar ve aort damarı baloncuklaşır. Anevrizma dediğimiz bu hastalık zaman içinde aort damarının yırtılması aort diseksiyonu) veya patlamasına (rüptür) yol açabilir.

Anevrizma göğüs boşluğunda ise torasik anevrizma, karın boşluğunda ise abdominal aort anevrizması adını alır. Gençlerde aort anevrizmasına yol açan hastalıkların başında biküspid aort kapak hastalığı bulunmaktadır.

Biküspit Aort Kapak Nedir?

Biküspid aort kapak, aort kapağının doğuştan 3 yerine iki yaprakçıklı olmasıdır.

En sık görülen doğumsal kalp anomalisidir. 100 canlı doğumun 0.5-2 sinde rastlanır. Kalıtımsal olarak geçtiği gösterilmiştir. Biküspid aort kapaklı bir insanın birinci derece yakınlarında görülme olasılığı yaklaşık % 10’dur. Biküspid aort kapaklı hastalarda aort darlığı, aort yetersizliği, aort anevrizması (baloncuklaşma) ve buna bağlı aort diseksiyonu görülebilir. Bu nedenle bu hastaların yakın takibi önemlidir. Biküspid aort kapaklarda daralma, yetersizlik veya her ikisi birden görülebilir.

Biküspid aort kapağın cerrahi müdahaleleri ve aort protez kapak tipleri normal aort kapak girişimlerinin aynısıdır. Kapakta ciddi kireçlenme yoksa kapak tamiri başarılı olabilir. Kapak tamiri yapılamadığı durumlarda Ozaki ameliyatı veya protez kapak ile replasman başarı ile yapılmaktadır.

Anevrizmaya Yol Açan Diğer Nedenler

Ateroskleroz (damar sertliği)
İleri Yaş (60-70 yaşından sonra görülme sıklığı artar)
Aile hikayesi (ailesinde anevrizma öyküsü bulunan kişilerde daha sık görülür)
Genetik hastalıklar
• Marfan Sendromu
• Loeys-Dietz sendromu
• Turner sendromu
• Ehlers-Danlos sendromu
Bazı enfektif hastalıklar (sifilis, salmonella)

Risk faktörleri olarak sigara kullanımı, yüksek tansiyon, obezite, kokain kullanımı gibi nedenler sayılabilir.

Hastalar Ne Hissedebilir?

Anevrizmalar genellikle sessiz seyreder. Nadiren ağrı, nefes darlığı, öksürük gibi yakınmalar olabilir.

Anevrizma Tanısı Nasıl Konur?

Anevrizmalar, muayene, röntgen, bilgisayarlı tomografi ve MR ile saptanabilir.

Anevrizmalar Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?

Tüm anevrizmalar bazı istisnalar dışında 55 mm’yi aşmışsa tedavi edilmelidir. Zira bu çapın üstünde yırtılma riski artar. Anevrizma çapı ne olursa olsun son 6 ayda 5mm ve üstünde genişleme göstermişse tedavi edilmelidir. Hasta başka bir nedenle kalp ameliyatı olacaksa kalpten çıkan aortanın anevrizmaları 45 mm üstünde ise ameliyat esnasında buna da müdahale etmek gerekir.

Aort Anevrizmalarının Tedavisi Nedir?

Aort anevrizması kalpten çıkan ana bölümde ise genellikle açık ameliyat veya minimal invaziv tekniklerle bu ameliyatlar yapılabilir. Bu bölümün anevrizmalarında genellikle tercih ettiğimiz yöntem kalp kapağını değiştirmeden hastanın kendi kalp kapağını kullanarak yapılan David ameliyatıdır.

Abdominal aort anevrizması ameliyatları genellikle kateter temelli olarak kasıktan yapılan EVAR işlemiyle yapılır. Torasik aort anevrizmalarında ise benzer şekilde yapılan TEVAR tekniği kullanılır. Aortadan büyük yan dalların çıktığı arcus aorta ve torakoabdominal anevrizmalarda açık ameliyat veya hibrit girişimler kullanılabilir.

Aort Damar Hastalıkları Tedavisi hakkında
soru ve yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

191 thoughts on “Aort Damar Hastalıkları Tedavisi

  1. Hocam merhabalar.Babam 77 yasında 60 yaşındayken mitral kapak ve damar değişim ameliyatı oldu.Şu an asendan aort çapı 50mm pulmuner arter çapı 33mm olarak ölçüldü.
    3 ay önce bu değerler sırasıyla 48 ve 30 idi.Hocam bir öneriniz olur mu ne düşüneceğimi bilemiyorum.Denizlideki bir doktorumuz ameliyatı kaldıramaz dedi.Bir yol var mı görüşünüz benim için değerli.Teşekkürler.

  2. Merhabalar hocam kolay gelsin göğüste ve sol kürek kemiğinde ara ara batma şikayetiyle özel bir hastaneye gittim. Doktor ekg sonuçlarına bakıp bir de eko yapalım dedi kalbimin çok sağlıklı olduğunu söyledi ve birde kan tahlili yapalım diyerek kan tahliline gönderdi sonuçlar çıkıp tekrar doktorun yanına gittiğimde kan sonuçlarında da herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi lakin eko sonrasında kalbin çok sağlıklı diyen doktor asendan aortta 4.5 genişleme olduğunu söyledi ve 6 ay sonra tekrar kontrole gel bakalım dedi. Hocam birde sürekli başım ağrıyor dediğimde elime bir tansiyon aleti katalogu tutuşturdu bunlardan birini al bir hafta ölç sonuçlara bakalım diye sizce tekrardan bir başka doktora görünmeliyim yoksa böyle birşey mümkünmüdür. Şimdiden çok teşekkür ediyorum hocam iyi çalışmalar.

      1. Hocam öncelikle çok teşekkür ederim değerli vaktinizden zaman ayırıp cevap verdiğiniz için. Haddim değil belki ama çok kaliteli iyi bir doktor olmanızın yanı sıra çok iyi bir insan olduğunuzda kesin her şeyin gönlünüzce olmasını temenni ederim . Yüksek lisans öğrenimi görüyordum teşhis konulduktan yani asendan aort 4.5cm denildikten sonra bıraktım ve psikolojik açıdan pek de iyi değilim. Kariyer planlaması yapıp öğretim görevlisi olma hayalleri kurarken belki de ömrümün buna yetmeyeceği düşündüğümden herhalde psikolojik açıdan iyi olmamamda ki sebep.

      2. Hocam bulgular kısmında sadece bu bilgiler yazıyor.
        Aort 3,0
        La:3,5
        Diastol:4,9
        Sistol:3,0
        Ef:65
        E/A:0,54-0,78
        Aort velosite:1,15
        Pulmoner velosite:0,90
        LVDD
        Elimde e-nabızdaki eko,ekg ve kan tahlilleri sonuçlarının fotoğrafları var mail adresinizden atsam kontrol etme şansınız var mı rica etsem yani daha önceden çekilen eko fotoğrafları üzerinden yorumlamak mümkün mü böyle bir şeyi ?

  3. Hocam sonuçlarda şu şekilde
    yaşım 29 boy 176 kilo 92
    Aort 3,0
    La:3,5
    Diastol:4,9
    Sistol:3,0
    Ef:65
    E/A:0,54-0,78
    Aort velosite:1,15
    Pulmoner velosite:0,90
    LVDD

  4. Merhaba Hocam,
    Annemin sonuçları aşağıda ki gibidir. Yılda bir kontrol, hareket ve yürüyüş yap dedi. Başka Dr araştırmalı mıyım? Teşekkürler
    Sol Atrium (cm) – 4,0Sol Vent DSÇ (cm) – 4,7Sol Vent SSÇ (cm) – 2,9EF (%) – 60IVS (cm) – 1,2Arka Duvar (cm) – 1,1Asendan Aorta (cm) – 3,8Mitral Maks Hız

  5. Ana vaskuler yapilarin degerlendirilmesinde; Cikan aort capi normalden genistir( 50 mm). Pulmoner arter capi normal sinirlardadir.

    Hocam öneriniz nedir hastanın yaşı( 51) yüksek tansiyon hastası sıgara kullanan biri

  6. TEMEL TRANSTORASİK EKOKARDİYOGRAFİ RAPORU
    SOL VENTRİKÜL VE AORT SOL ATRİYUM, SAĞ ATRİYUM, SAĞ VENTRİKÜL
    SV End-Diyastolik Çap (mm) 44 Sol Atriyum Ant-Post Çap (mm) 36
    SV End-Sistolik Çap (mm) 24 Sol AtriyumApikobazal Çap (mm) –
    IV Septum Kalınlığı (mm) 10 Sol AtriyumMed-Lat Çap (mm) –
    Posterior Duvar Kalınlığı (mm) 10 Sol Atriyum Hacmi (ml)
    AortikAnulus Çapı (mm) – Sağ AtriyumApikobazal Çap (mm) N
    SinusValsalva Çapı (mm) – Sağ AtriyumMed-Lat Çap (mm) N
    Asendan Aort Çapı (mm) 45 Sağ Atriyum Alanı (cm2)
    SV Ejeksiyon Fraksiyonu (Vizüel) 60 Sağ VentrikülInflow Çapı (mm)
    SV Ejeksiyon Fraksiyonu (Simpson) Sağ Ventrikül 4B Bazal Çapı (mm) N
    E (m/s) – Sağ Ventrikül TAPSE (mm) N
    A (m/s) – Sağ VentrikülSt (cm/s) N
    Em (cm/s) – Sağ Ventrikül ES Alan (cm2)
    Am (cm/s) – Sağ Ventrikül FAC (%)
    SOL VENTRİKÜL DUVAR HAREKETLERİ

  7. Merhabalar
    58 yaşında uzun süre spor yaptım, (40 yıl kadar ) ve yaklaşık 7 yıl önce koşu lisansı çıkarmak için gittiğim aile hekimimizin tedbir amaçlı efor testi istemesiyle tesadüfen öğrendik ki, aort ölçümüz 5.2 ancak hiçbir rahatsızlığım yok, Yarı maraton ve 10 km koşuyorum, Dağ ve Doğa yürüyüşü yapıyorum şu ana kadar hiçbir rahatsızlığım olmadı. Ancak son zamanlarda bazı konularda stres yaşadım ve 3.4 gündür konu gündeme veya aklıma gelince içimde bir ürperti ve hemen sonrasında kalbimde çarpıntı oluyor ve terliyorum. Doktora gittiğimizde 5.5 mm bekleyin diyordu ne yapmamı önerirsiniz. Peşinen teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Mevcut tedavi kılavuzlarında ameliyat bazı koşullarda 50 mm’e çekildi. Aktif spor yapıyorsanız ameliyat olmanızı öneririm. 55’i bekleyeceksiniz spor yapmayın. Geçmiş olsun.

  8. İyi günler hocam. 50 yaş 1.60 boy 93 kg erkek hasta herhangi bir kronik rahatsızlığı yok arter hastalığı yok eco da af 6
    5 kapak normal bt anjiyografi çıkan aorta sinu
    sinus valsalva düzeyinde
    35 mm pulmoner truncus düzeyinde
    düzeyinde 34 mm rica etsem yorumlar mısınız kolesterol biraz yüksek

  9. Merhaba Hocam annem bir yıl önce mitral ve aort kapakçıkları ameliyatı olmuştu şuanda ise assedan aort 44 mm çıktı tomografi de müdahale gerektiren durum varmı

  10. Hocam merhabalar, babam 73 yaşında ve ailede akciger kanseri öyküsü olduğu için her 6 ay a bir tomografi çektirmek zorunda, 25.07.2025 tarihinde çektirdiğimiz tomografi raporunda şu yazıyor:

    Asendan aort çapi 45mm olup artmistir.
    Aorta ve dallarinda kalsifik aterosklerotik plaklar izlenmektedir.

    Bu durumda ne yapmamız gerekiyor nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz?

    Saygı ve sevgilerimle

  11. Merhaba iyi çalışmalar

    Yaş 45

    Aort kökü 37 mm
    Sol Atrium 40 mm
    Post Duvar 11 mm
    Septum 11 mm
    Aort ve Trikuspit kapak normal

    Sormak istediğim; aort kökü genişliği normal mi, bir çok yerde normal genişliğin 25 – 35 mm arası olduğu söyleniyor. Son olarak da kalp kası kalınlığı normal mi? 11 mm sınır değer deniyor.

    Teşekkürler

  12. Hocam kolaylıklar dilerim sizlere…benim bulgular bunlar, sonuçlarım normal mi?

  13. Bulgular
    M MOD ÖLÇÜMLERİ NORMAL DEĞERLER DOPPLER ÖLÇÜMLERİ IVSd : 1.1 ( 0.6 – 1.2 cm. ) Ev : IVDd : 4.4 ( 3.7 – 5.6 cm. ) Av : IVPWd : ( 0.6 – 1.1 cm. ) E/A : IVSs : Dt : IVDs : ( 2.0 – 4.0 cm. ) Ivrt : IVPWs : 1.1 Av : LVEF : %65 ( >%50 ) Pv : LAD : 3.2 ( 1.9 – 4.0 cm. ) A.Kökü : 3.6 ( 2.0 – 3.7 cm. ) RVD : RAD : A.Aort : 3.4 M.V.KONTRAKTA : A.V.KONTRAKTA : T.V.KONTRAKTA : R.VOLUM : EROA : Yorum: TÜM KALP BOŞLUKLARI NORMAL GENİŞLİKTE,DUVAR KALINLIKLARI NORMAL,DUVAR HAREKETLERİ NORMAL, KAPAK YAPI VE AKIMLAR NORMAL, IVS VE IAS İNTAKT.PULMONER ARTER:2.1cm Sonuç: 1- NORMAL LV SİSTOLİK FONKSİYONLARI (EF%65)

    Sonuç ve Öneriler
    M MOD ÖLÇÜMLERİ NORMAL DEĞERLER DOPPLER ÖLÇÜMLERİ IVSd : 1.1 ( 0.6 – 1.2 cm. ) Ev : IVDd : 4.4 ( 3.7 – 5.6 cm. ) Av : IVPWd : ( 0.6 – 1.1 cm. ) E/A : IVSs : Dt : IVDs : ( 2.0 – 4.0 cm. ) Ivrt : IVPWs : 1.1 Av : LVEF : %65 ( >%50 ) Pv : LAD : 3.2 ( 1.9 – 4.0 cm. ) A.Kökü : 3.6 ( 2.0 – 3.7 cm. ) RVD : RAD : A.Aort : 3.4 M.V.KONTRAKTA : A.V.KONTRAKTA : T.V.KONTRAKTA : R.VOLUM : EROA : Yorum: TÜM KALP BOŞLUKLARI NORMAL GENİŞLİKTE,DUVAR KALINLIKLARI NORMAL,DUVAR HAREKETLERİ NORMAL, KAPAK YAPI VE AKIMLAR NORMAL, IVS VE IAS İNTAKT.PULMONER ARTER:2.1cm Sonuç: 1- NORMAL LV SİSTOLİK FONKSİYONLARI (EF%65)…hocam kolaylıklar dilerim… bulgular bunlar, sonuçlar normal mi?

  14. Hocam iyi akşamlar,eşim 43 yaşinda.1.78 boyunda ve 70 kg. Hic bir rahatsizligi yok,tesadüfen kontrol sırasinda aort genisligi teşhisi konuldu.Bikustik kapak yok,tansiyon,kolestrol yok.Aile geçmisi yok.Kalpte başka sıkıntı çıkmadi.Tansiyon genelde 125-85 bazen 130-90 geliyor.Neden olduğunu bilmiyoruz ama yıllarca mobilya tasimaciligi yapmis,ağir yük taşımış işi geregi.Ilk sorum bundan olabilir mi,artik o işi yapmiyor birkac senedir.o isi yapmadigi icin artıs devam eder mi acaba?6 ay da kontrol dediler ama ben 6 ayda artar mi acaba diye cok panik yapiyorum,psikolojim bozuldu.internette okuduklarim cok korkuttu beni,doktor da fazla bir aciklama yapmadi.Size sormak istedim.Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

      1. Özür dilerim hocam panik halindeyim,asıl yazmam gerekeni yazmamışım.
        Genislemeye önce 38mm,sonra 38-39mm civarında dedi.

          1. Cok tesekkür ederim hocam cevapladiginiz icin,son olarak merak ettigim sey yillarca mobilya tasimaciligi yaptigi icin olmis olabilir mi,eger ondan olduysa,artik o isi yapmiyor genislemeden kalabilir mi?Korkmali miyim artis olur mu diye cok kafaya takiyorum.Hakkinizi helan edin hocam,tekrar tesekkurler.

  15. Hocam kolay gelsin ismim Savaş aort çapı 39 ölçüm oldu tansiyon var büyük tansiyon 12 ile 13 arası küçükte 7 ile 8 arasında 5 yıl once aort capı 33 dü şimdi 39 tehlikeli bir durum varmı ben çok panik oldum teşekkürler yaş 50