Basında Cem Alhan
Bu yıl İstanbul’da düzenlenen ’22. Asya Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi’ne dünyanın çeşitli ülkelerinden bine yakın uzman katıldı. Kongrede kalpte yeni tedavi yöntemleri ele alındı…
Kalp damar cerrahisinde küçük kesilerle yapılan robotik ameliyatlar İstanbul’da gerçekleştirilen kongrede ele alındı. Kongreye katılan Prof. Dr. Hendrik Treede, “Bundan 20 yıl sonra kalp damar cerrahisi farklı olacak. Çünkü artık hastalar çok küçük kesilerle ameliyat olmak istiyorlar” dedi.
Dünyanın kıta bazlı 3. büyük kalp cerrahisi kongresi olan ‘22. Asya Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi’ bu kez Türkiye’de gerçekleştirildi. Acıbadem Üniversitesi İleri Düzey Tıp Simülasyonu ve eğitim Merkezi’nde (CASE) düzenlenen kongreye ABD, Avrupa ve Asya’dan gelen yaklaşık bine yakın kalp damar cerrahı katılırken, Türk cerrahlar yabancı meslektaşlarına kalpte yeni tedavi yöntemlerini uygulamalı olarak anlattı. Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Kursu’na katılan cerrahlar karın ön duvarında açılan 0,5 – 1 santimlik kesilerden yerleştirilen kamera ve el aletleriyle robot manken ve kadavraları ameliyat etti.
CASE’deki eğitime farklı ülkelerden doktorların ilgisinin oldukça fazla olduğunu belirten Acıbadem Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Alhan, “Yabancı doktorlar, kalp cerrahisinde en yeni gelişmeleri teorik olarak aldıktan sonra bire bir ‘Manken bazlı simülatörleri’ ameliyat etmenin heyecanını yaşadı. Kalp cerrahisi artık çok farklı bir boyuta gelmeye başladı. En ideal yöntemlerden biri küçük kesilerle ya da hiç kesi yapmadan robotlarla ya da açtığımız küçük deliklerden ameliyatları yapmak. Çünkü kemik kestiğimiz zaman iyileşmeyle ilgili çok ciddi sıkıntılarımız olabiliyor. Daha fazla kanama ve Ağrı oluyor” diye konuştu.
Almanya Hamburg Üniversitesi’nden kursa eğitmen olarak katılan Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Hendrik Treede ise, “Bu tip kurslarla birlikte tecrübeli insanların desteğiyle tekniği önce cansız manken veya kadavra üzerinden öğrenmek harika. Bundan 20 yıl sonra kalp damar cerrahisi farklı olacak. Çünkü artık hastalar çok küçük kesilerle ameliyat olup, ameliyat izlerinin görünmesini istemiyorlar. Şu anda açık kalp cerrahisinde büyük kesilerle yapılan ameliyatın aynısı küçük kesilerle yapılabilmekte” dedi.
Protez kapaklar yerine kişinin kendi aort zarından yapılan kapak ile kalp cerrahisi tarihine damgasını vuran Jappon bilim insanı Prof. Dr. Shigeyuki Ozaki’nin, Türk doktor Prof. Dr. Cem Alhan’a eğitimci sertifikası verdiği törende ilginç bir buluşma yaşandI...
Hastalığı nadir, tedavi yöntemi ise bir ilk… Türk doktorlar dünyada ilk kez bir cam kemik hastasına kendi kalp zarından kalp kapağı oluşturdu.
"Dahi Robot". Dünyada ilk kez Türkiye'de gerçekleştirilen bu operasyonda "Robot" ile hastanın iki adet kalp kapakçığı değiştirildi.
Bu yıl İstanbul'da düzenlenen '22. Asya Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi'ne dünyanın çeşitli ülkelerinden bine yakın uzman katıldı. Kongrede kalpte yeni tedavi yöntemleri ele alındı...
Aort damarının bir kısmı doğuştan tıkalı olan, yaşaması mucize olarak görülen 44 yaşındaki hastaya sentetik damar takıldı.