MENÜ

KAPAT

İlgi Alanları

Robotik Cerrahi

Robotik kalp cerrahisi, gelişen teknoloji sayesinde cerrahın çok küçük kesilerden daha hassas, daha ince, daha karmaşık işler yapabilmesi için tasarlanmış sistemdir. Bunun için cerrah konsolu, hasta başı ünitesi ve görüntü konsolu olmak üzere üç ana parçadan oluşan sistemler kullanılır. İlk defa NASA için uzaydaki astronotları ameliyat edebilme fikriyle sistem planlanmıştır.

Robotik Kalp Cerrahisi Nedir?

Robotik kalp cerrahisi, gelişen teknoloji sayesinde cerrahın çok küçük kesilerden daha hassas, daha ince, daha karmaşık işler yapabilmesi için tasarlanmış sistemdir. Bunun için cerrah konsolu, hasta başı ünitesi ve görüntü konsolu olmak üzere üç ana parçadan oluşan sistemler kullanılır. İlk defa NASA için uzaydaki astronotları ameliyat edebilme fikriyle sistem planlanmıştır.

Robotik Cerrahi Hangi Kalp Hastalıklarında Uygulanabilir?

1. Koroner Bypass
2. Mitral kapak tamiri
3. Mitral kapak değişimi
4. Triküspit kapak tamiri
5. Triküspit kapak değişimi
6. Atriyal septal defekt (ASD) (Kulakçıklar arasında delik)
7. Sinüs venosus tipi ASD (akciğer toplardamarının dönüş anomalisiyle birlikte olan ASD)
8. IHSS
9. Kalp içindeki tümör ve pıhtıların çıkartılması (Myxoma)
10. Aritmi Cerrahisi

Daha önce kalp ameliyatı olmuş hastalarda da yukarıdaki işlemler yapılabilir.

Kalp Ameliyatlarında Kullanılan Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Ameliyat sırasında cerrah, hastanın yattığı masanın biraz ilerisinde bulunan, ameliyatı kumanda edebileceği bir konsola oturur. Bu konsoldan, görüntü alır ve robotun kollarını hareket ettirebilir.

Robotun 4 kolu vardır. Bunlar 540 derece dönme ve 6 yöne hareket etme özelliğine sahiptir. Kollardan biri, aslında bir kameradır. Yüksek çözünürlükte 3 boyutlu görüntüyü, 10 kat büyüterek monitöre yansıtır. Görüntünün 3 boyutlu olması cerraha operasyon sırasında derinlik hissi kazandırır, ameliyat bölgesini çok daha net ve ayrıntılı olarak görebilmesini sağlar. Cerrah da, bu görüntüler eşliğinde, bir cerrah eli gibi hareket edebilen robotun diğer kollarını harekete geçirerek zor ve hassas bir ameliyatı gerçekleştirir. Ayrıca insan elinden çok daha ufak boyutlarda olduğu için ameliyatlarda cerrahın elinin uzanamayacağı yerlere de girebilir. Böylece hem hastaya hem de cerraha pek çok avantaj sağlar.

Kalp ameliyatlarında kullanılan Robotik Cerrahi “Da Vinci Robotik Sistem” adı verilen bir sistem vasıtası ile uygulanmaktadır. Hastanın vücuduna 4 adet robotik kol yerleştirilmektedir ve bu kolların yerleştirildikleri noktalarda 8 mm’lik delikler açılır. Bir kamera ve 3 robot kolu kullanılarak bu işlem gerçekleştirilebilmektedir. Bunun dışında yaklaşık 2-3cm çapında bir kesim yapılarak, vücut içine “Dikiş, Kapak ve Halka” gibi her türlü malzemenin servisi de hasta başı cerrahı aracılığıyla bu servis portundan yapılmaktadır.

Robotik Cerrahi Kullanımının Avantajları

Robotik cerrahi operasyonun basarı oranı artırır. Üç boyutlu kamera sayesinde gözlenmesi en zor bölgelerin rahatlıkla görülebilmesine olanak sağlar. Ayrıca robotun kolları 540 derece dönme ve 6 yöne hareket etme yeteneğine sahiptir. Kullanılan cihazlar çok küçük oldukları için insan elinin uzanamayacağı yerlere de ulaşabilir. Örneğin bu yöntemle, kalp kapağı tamir etme oranı artar.

Hasta daha az ağrı çeker. Operasyon mini kesilerle gerçekleştiği için hastalar açık operasyona oranla daha az ağrı hisseder.

Ciltte büyük ameliyat izi olmaz. İşlemler 8 milimetrelik 3- 4 delikten yapıldığı için ciltte estetik açıdan rahatsız eden iz kalmaz.

Hastanede yatış süresi kısalır. Küçük ameliyat kesisi ve daha az kan kaybı sayesinde hastalar en komplike ameliyatlarda bile 3-4 gün içinde taburcu olabilir.

İşe ve sosyal yaşama hızla dönülmesini sağlar. Ameliyat alanlarında minimal hasar oluşuyor. Bu sayede hastanın ayağa kalkma ve normal fiziksel aktivitelerine kavuşması çok daha kolay ve hızlı olur.

Kesiler küçük olduğu ve kemik kesilmediği içinkanama miktarı azalır. Bu sayede kan kaybı çok az olur, ve hastaların çok büyük bir bölümünde kan nakli ihtiyacı olmaz.

Göğüs kemiği sorunu oluşmaz. Göğüs kemiğinin kesilmesine gerek olmadığı için göğüs kemiğinin oynaması ya da enfeksiyon kapması gibi sorunlarla karşılaşılmaz.

Acıbadem’de Robotik Kalp Cerrahisi ile İlk’ler

Oldukça teknik ve altyapı gereksinimi olan robotik cerrahi, Amerika dahil olmak üzere dünyada sayılı merkezler tarafından kullanılıyor. Ülkemizde de Acıbadem Maslak Hastanesi, robotik kalp cerrahisinde öncü merkezlerden biri olmuştur. Merkezimiz ayrıca kalp cerrahisinde ileri düzey eğitim merkezidir. Türkiye’deki birçok merkeze verdiğimiz robotik cerrahi eğitimi dışında Almanya, Hindistan, Katar, Kuveyt gibi ülkelerin kalp cerrahları da merkezimizde eğitim almıştır.

Robotik Cerrahi ile Yapılan Operasyonlarla Dünyada ve Ülkemizde İlk’lere İmza Atılıyor

• Dünyada ilk olarak kalbin sol ventrikülü (karıncık) içerisindeki anevrizma (balonlaşma),
• Dünyada ilk aortbiiliak bypass,
• Dünyada ilk mitral ve triküspid kapak (çift kapak) değişimi,
• Türkiye’de ilk kompleks mitral kapak tamiri,
• Türkiye’de ilk mitral kapak değişimi,
• Dünyadaki ilk ve tek robotik IHSS vaka serisi,
• Dünyadaki ilk ve tek Sinüs Venosus ASD serisi,
• Dünyadaki en geniş reoperasyon (daha önce kalp ameliyatı olmuş hastalar) serilerinden biri,
• Dünyadaki en geniş çalışan kalpte kapak tamir ve değişim serilerinden biri merkezimize aittir.
• 2009 senesinde başladığımız robotik cerrahi ile bugüne dek 400’ün üzerine kalp ameliyatı üstün başarı ile yapılmıştır.

Robotik Mitral Kapak Tamiri

Tek damar hastalığı bulunan koroner arter hastaları, anatomik yapıları uygunsa, rutin olarak robotik yöntemle ameliyat ediliyor. Bunun yanında anatomik yapısı uygun olan hastalara mitral kapak tamiri, mitral kapak değişimi ve trikuspit kapak müdahalesi de yapılabiliyor. Robotik kalp cerrahisinde teknik basarı oranı ise yüzde %95.

Robotik Cerrahi hakkında
soru ve yorumlarınızı bizimle paylaşın.

3

avatar
0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
En Yeniler Eskiler Beğenilenler