Basında Cem Alhan
Fallot tetralojisi hastalığı ile dünyaya gelen 45 yaşındaki hastanın kalbini zorlayan ve hayatını tehdit eden problem, dondurulmuş damar nakliyle çözüldü.
Mavi çocuk hastalığı olarak bilinen fallot tetralojisi hastalığı ile dünyaya gelen 45 yaşındaki İkbale Göç’ün kalbini zorlayan ve hayatını tehdit eden problem, dondurulmuş damar nakliyle çözüldü. Ege Üniversitesi’nde iki yıl önce bir organ bağışçısından alınarak saklanan 5 santimetrekarelik damar İkbale Göç’e nakledildi. Göç’ün kalbindeki delik de tamir edildi.
Nakil ameliyatını gerçekleştiren Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Cem Alhan, 2007 yılında trafik kazasında vefat eden 40 yaşındaki bir hastanın organ bağışı sebebiyle alınan damarının Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunan ‘Homogreft Bankası’nda dondurularak saklandığını belirtti. Doç. Dr. Alhan, ‘Hastamızın tedavisinde iki seçeneğimiz vardı. Ya yapay kapak takacaktık ya da kapak ve damar nakli yapacaktık. Yapak kapak daha çabuk bozulabildiği ve daha kolay pıhtı oluşumuna yol açacağından, insan dokusunu tercih ettik’ diye konuştu.
Doç. Dr. Alhan, İkbale Göç’ün ameliyatının 25 yıl önce yapıldığını, ancak yıllar içinde akciğer damarında yeninde daralma oluştuğunu anlatan Doç. Dr. Alhan, yeni operasyonu şöyle özetledi: ‘Daha önceki ameliyatta akciğerindeki daralma yamayla genişletildiğinden dejenerasyon olmuş. Kapak fonksiyon görmediğinden vücudunda tıpkı siroz hastalığında olduğu gibi devamlı su birikiyordu. 2.5 saat süren ameliyatta İkbale Göç’ün damarını yeni damarla değiştirdik. Kalbin içindeki deliklerde kaçakları tamir ettik, bir kapakta kaçak vardı onardık.’
Damar naklinin, böbrek ve karaciğer naklinden daha kolay yapılabildiğini belirten Alhan, ‘Çünkü böbrek ve kalbi aldığınız zaman 6 saat içinde takmak zorundasınız. Bunun iyi tarafı dondurularak saklanabilmesi. Dondurulan damarların 3 yıl sonra da kullanabilmesi mümkün oluyor’ dedi.
• Doğuştan gelen bir kalp hastalığıdır.
• Sağ ve sol karıncıkları ayıran zarda açıklık görülür.
• Akciğerlere giden damarlarda daralmaya yol açar.
• Bu sebeple akciğerlere pompalanan kanın bir kısmı kalbe geçer.
• Bu hastalıkla doğan bebekler çabuk morarıyor, parmak uçları şişer.
• Hasta çabuk yorulur, zor nefes alır.
• Büyüdükçe solunum zorluğu artar.
• Ameliyat edilmeleri zorunlu olur.
Protez kapaklar yerine kişinin kendi aort zarından yapılan kapak ile kalp cerrahisi tarihine damgasını vuran Jappon bilim insanı Prof. Dr. Shigeyuki Ozaki’nin, Türk doktor Prof. Dr. Cem Alhan’a eğitimci sertifikası verdiği törende ilginç bir buluşma yaşandI...
Hastalığı nadir, tedavi yöntemi ise bir ilk… Türk doktorlar dünyada ilk kez bir cam kemik hastasına kendi kalp zarından kalp kapağı oluşturdu.
"Dahi Robot". Dünyada ilk kez Türkiye'de gerçekleştirilen bu operasyonda "Robot" ile hastanın iki adet kalp kapakçığı değiştirildi.
Bu yıl İstanbul'da düzenlenen '22. Asya Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi'ne dünyanın çeşitli ülkelerinden bine yakın uzman katıldı. Kongrede kalpte yeni tedavi yöntemleri ele alındı...
Aort damarının bir kısmı doğuştan tıkalı olan, yaşaması mucize olarak görülen 44 yaşındaki hastaya sentetik damar takıldı.