Cerrahi Yöntemler
Bu ameliyatlarda 2-4 cm’lik bir kesiye ilaveten 3 tane 8 mm’lik delik aracılığıyla ameliyatlar yapılır.
Ameliyat konsol ve hasta başı cerrahı olmak üzere iki kişi tarafından yapılır. Ameliyat esnasında görüntüyü 12 kez büyüten bir kamera kullanılır.
Avantajları: Kanama, enfeksiyon ve kan kullanma oranları en düşük ameliyat şeklidir. Ağrı çok azdır. Günlük yaşama dönüş hızlıdır. Kozmetik açıdan en iyi ameliyattır. Kullanılan aletlerin hareket kabiliyeti çok fazla ve görüntü 3 boyutlu olduğundan ameliyat başarısını arttırır. Cerrah açısından en konforlu ameliyatlardan biridir.
Dezavantajları: Genellikle kalbin belli bir bölümündeki sorunlar giderilebilir. Her ameliyatta kullanılamaz. Maliyeti en yüksek ameliyatlardan biridir.
4. Triküspit kapak tamiri
5. Triküspit kapak değişimi
6. Atriyal septal defekt (ASD)
7. Sinüs venosus tipi ASD
8. IHSS
9. Kalp içindeki tümör ve pıhtıların çıkartılması (Myxoma)
10. Aritmi Cerrahisi
08:57
VAKA:
Ritim Bozukluğu
YÖNTEM:
Robotik Cerrahi
Ameliyat sırasında cerrah, hastanın yattığı masanın biraz ilerisinde bulunan, ameliyatı kumanda edebileceği bir konsola oturur. Bu konsoldan, görüntü alır ve robotun kollarını hareket ettirebilir.
Robotun 4 kolu vardır. Bunlar 540 derece dönme ve 6 yöne hareket etme özelliğine sahiptir. Kollardan biri, aslında bir kameradır. Yüksek çözünürlükte 3 boyutlu görüntüyü, 10 kat büyüterek monitöre yansıtır. Görüntünün 3 boyutlu olması cerraha operasyon sırasında derinlik hissi kazandırır, ameliyat bölgesini çok daha net ve ayrıntılı olarak görebilmesini sağlar. Cerrah da, bu görüntüler eşliğinde, bir cerrah eli gibi hareket edebilen robotun diğer kollarını harekete geçirerek zor ve hassas bir ameliyatı gerçekleştirir. Ayrıca insan elinden çok daha ufak boyutlarda olduğu için ameliyatlarda cerrahın elinin uzanamayacağı yerlere de girebilir. Böylece hem hastaya hem de cerraha pek çok avantaj sağlar.
Kalp ameliyatlarında kullanılan Robotik Cerrahi “Da Vinci Robotik Sistem” adı verilen bir sistem vasıtası ile uygulanmaktadır. Hastanın vücuduna 4 adet robotik kol yerleştirilmektedir ve bu kolların yerleştirildikleri noktalarda 8 mm’lik delikler açılır. Bir kamera ve 3 robot kolu kullanılarak bu işlem gerçekleştirilebilmektedir. Bunun dışında yaklaşık 2-3cm çapında bir kesim yapılarak, vücut içine “Dikiş, Kapak ve Halka” gibi her türlü malzemenin servisi de hasta başı cerrahı aracılığıyla bu servis portundan yapılmaktadır
Robotik cerrahi operasyonun başarı oranını artırır. Üç boyutlu kamera sayesinde gözlenmesi en zor bölgelerin rahatlıkla görülebilmesine olanak sağlar. Ayrıca robotun kolları 540 derece dönme ve 6 yöne hareket etme yeteneğine sahiptir. Kullanılan cihazlar çok küçük oldukları için insan elinin uzanamayacağı yerlere de ulaşabilir. Örneğin bu yöntemle, kalp kapağı tamir etme oranı artar.
Hasta daha az ağrı çeker. Operasyon mini kesilerle gerçekleştiği için hastalar açık operasyona oranla daha az ağrı hisseder.
Ciltte büyük ameliyat izi olmaz. İşlemler 8 milimetrelik 3- 4 delikten yapıldığı için ciltte estetik açıdan rahatsız eden iz kalmaz.
Hastanede yatış süresi kısalır. Küçük ameliyat kesisi ve daha az kan kaybı sayesinde hastalar en komplike ameliyatlarda bile 3-4 gün içinde taburcu olabilir.
İşe ve sosyal yaşama hızla dönülmesini sağlar. Ameliyat alanlarında minimal hasar oluşuyor. Bu sayede hastanın ayağa kalkma ve normal fiziksel aktivitelerine kavuşması çok daha kolay ve hızlı olur.
Kesiler küçük olduğu ve kemik kesilmediği için kanama miktarı azalır. Bu sayede kan kaybı çok az olur ve hastaların çok büyük bir bölümünde kan nakli ihtiyacı olmaz.
Göğüs kemiği sorunu oluşmaz. Göğüs kemiğinin kesilmesine gerek olmadığı için göğüs kemiğinin oynaması ya da enfeksiyon kapması gibi sorunlarla karşılaşılmaz.
Dünyada ilk olarak kalbin sol ventrikülü (karıncık) içerisindeki anevrizma (balonlaşma),
Dünyada ilk aortbiiliak bypass,
Dünyada ilk mitral ve triküspid kapak (çift kapak) değişimi,
Türkiye’de ilk kompleks mitral kapak tamiri,
Türkiye’de ilk mitral kapak değişimi,
Dünyadaki ilk ve tek robotik IHSS vaka serisi,
Dünyadaki ilk ve tek Sinüs Venosus ASD serisi,
Dünyadaki en geniş reoperasyon serilerinden biri,
Dünyadaki en geniş çalışan kalpte kapak tamir ve değişim serilerinden biri merkezimize aittir.
Tek damar hastalığı bulunan koroner arter hastaları, anatomik yapıları uygunsa, rutin olarak robotik yöntemle ameliyat ediliyor. Bunun yanında anatomik yapısı uygun olan hastalara mitral kapak tamiri, mitral kapak değişimi ve trikuspit kapak müdahalesi de yapılabiliyor. Robotik kalp cerrahisinde teknik başarı oranı ise yüzde %95.
Merhaba bu gelişmeler son derece mutluluk verici. Bir sorum olacakti, Aort kapak degisimi da vinciyle yapilabilyor mu,Sgk kapsamına giryor mu bu ameliyat.
Aort damar genişlemesinde de robotik cerrahi ile yapılabilir mi hocam
Genişliği 4,6 cm şu anda Yapılabilirse Kaç cm den sonra yapılır?
5.5 cm olunca ameliyat gündeme gelir.
Merhaba Doktor Bey,
Babamda SİRKUMFLEKS ARTER den ayrılan büyük yan dalın adı OBTUS MARJİN dalında çatalın girişinde bir tıkanıklık var. Bu damar kalbin önündeymiş.
Bunun için önerilen yöntem göğüste bulunan damar ile değişim . O da önde kemik kırılarak çalışan kalbe yapılacak ameliyattır. Bu yöntem de uygulanabılır mıydı?
Uygulanabilir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam bende romatizmal mitral darlık var bir kere balon ameliyatı oldum doktorlar şuan yine balonla açılması gerktiğini söylüyorlar eko sonuçlarımı size yollasam rovotik cerrahi ile kapakçık tamiri olup olamayacağımla ilgili bilgi verebilir misiniz
Geçmiş olsun. Yollayın bakayım.
Sağolun hocam bu arada ikinci balon ameliyatımı oldum ve son eko sonuçlarımı mailinize yolladım
Geçmiş olsun.
Merhaba doktor bey benim uykuda ne oldugunu anlayamadigim bi sorunum var uykudan nefes nefese uyaniyorum kalbimin uykuda sanki durdugunu dusunuyorum uyandigimda sık nefes ve kabimin yerinden cikicammis gibi attigi goruyorum
Merhaba, geçmiş olsun. Bu benim uzmanlık alanım değil. Bir uyku merkezine başvurun lütfen.
Merhaba doktor bey benim uykuda ne oldugunu anlayamadigim bi sorunum var uykudan nefes nefese uyaniyorum kalbimin uykuda sanki durdugunu dusunuyorum uyandigimda sık nefes ve kabimin yerinden cikicammis gibi attigi goruyorum.birde hocam ben belox 100 mg tb kullaniyorum kalp atisim normeli hep 120 o yuzden 4 sene oncesi kardiyeji uzmani bana bu ilaci kullanicagimi soylemisti o zmn beri kullaniyorum.cok korkuyorum hocam uykuya yeni daldigimda oluyo bu olay uyumaya korkar oldum lutfen benim.sorunuma bi care bulmam da yardimci olun hocam
Merhaba, geçmiş olsun. Benim uzmanlık alanım değil. Bir uyku merkezine danışın lütfen.
Sn Hocam Merhabalar, bir yakınıma konulan teşhis mitral kapak ve triküspit kapak yetmezliği 4 seviye olarak belirlendi, ayrıca tromboz da oluşmuş ve acilen ameliyat denmekte. Kendisi Rusya da yaşamakta , teşhiste orada kondu . Robotik ameliyat uygun mudur? Eko ve raporları mevcuttur, teşekkür eder iyi günler dilerim.
Merhaba. Geçmiş olsun. Robotik ameliyat yapılabilir.
27 gün önce 1,5 cm kalp deliğine kasık tan girilerek şemsiye takıldı.10 gündür bütün vücudum uyuşuyor çok kötüyüm. Doktoru la tlf da görüştüm bana psikolojik dedi.Aile hekimimle antideprasan başladık. Daha kötüyüm.Bana öneride bulunur musunuz. Bu yazıyı bile çok zor yazdım.
Kontrol ekosu yaptırın. Geçmiş olsun.
Zeynep Berrin Az önce yazdım belki gerekir yaşım 50
hocam bende ritim bozukluğu başladı ne önerirsiniz cevap verirseniz sevinirim
Merhaba, bir kardiyoloğa görünün. Geçmiş olsun.
52 yaşındayım sağ koroner arter 13 senedir tamamen tıkalı diğer damarlarında da toplam 5 adet stent var. Bu tamamen tıkalı olan damar Yen’i tekniklerle açılabilir mi?
Son anjiyo CD’nizi yollayın bakayım.
hocam ben ktü de intorn dr um. bende egzantrik ileri mitral yetmezlik görüldü. ef:%40 ve sol kalp dilate olmuş onarımı mümkün olur mu yoksa kapak replasmanı daha yüksek bi ihtimal mi. ayrıca robotla ameliyat olmayı çok istiyorum ama imkan olur mu bilemiyorum. şimdiden teşekkürler hocam
Geçmiş olsun. Kapak yapısı uygunsa tamir olur. Robotik mümkün.
Hocam 18 aylık kızımın kalbinde 19 mm delik var asd teşhisi konuldu robotik ameliyat mümkünmü
Maalesef robot bebeklerde kullanılmıyor.
Merhaba hocam ben 21 yaşındayım geçenlerde askere gitmek için muane oldum kalp kapakcigida hava kaçırması varmış bu nedenden dolayida kalp buyumesi olmuş kalp boyutu 6.3 olmuş kalbin kapaginin değişmesi gerek dediler fakat ben onarilmasindan yanayım onarılması mumkunmudur kalbin bu buyukluge gelmesi sizden en kısa sürede cevap bekliyorum eğer mümkünse hemen size geleceğim teşekkürler
Merhaba tetkiklerinizin fotoğrafını çekip yollar mısınız?
Bir an evvel ameliyat olmanız lazım. Biz protez kapağa alternatif olarak kensi kalp zarından kapak yapıyoruz. Geçmiş olsun.
Tam olarak anlayamadım hocam protez kapakmi takılması gerek kapak onarımi mümkün degilmidir?
Onarıma uygunsa onarılır. Yok değilse protez kapapa gidebilir. İşte o durumda kendi dokundan kapak yapabiliyoruz.
Hocam Merhaba. Babam 55 yaşında 4 gün önce Anjio oldu kalbin sol damarlarının 2 sinde % 100 dier 2 sinde %60 ve %70 tikaniklik Ciktı kavim EF değeri %37 efendim.
Şeker hastalığı HT hastalığı yok babamın ve kendisi bypass olmak istemiyor robotik ile sternum açılmadan yapılması mümkün müdür efendim.acilen cvp verir iseniz çok sevinirim tskler iyi çalışmalar
Maalesef robotik cerrahiye uygun değil. Geçmiş olsun.
Yorumlar