MENÜ

KAPAT

İlgi Alanları

Aort Kapak

Hastalıkları Tedavisi

Aort kapağı kalbin sol karıncığı ile vücuda kan taşıyan ana atardamar olan aort damarı arasında bulunan bir kapaktır. Normalde 3 yaprakçıktan oluşur.

Aort Kapağı Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Aort kapağı kalbin vücuda pompaladığı kanın geri gelmesini önler. Kalp kasıldığında açılır ve kan önünde hiçbir direnç olmadan vücuda pompalanır. Kalp gevşediğinde ise aortadaki basınç ile aort kapak kapanır ve kan kalbe geri dönmez.

Aort Kapağının Bozuklukları Nelerdir?

Aort kapağının fonksiyonel olarak iki bozukluğu vardır. Bunlar aort darlığı ve aort yetersizliğidir.

Aort Darlığı Nedir?

Aort darlığında aort kapağı tam açılamaz ve bunun sonucunda kalp vücudumuza rahat bir şekilde kan pompalayamaz. Vücudumuza yeterli kanı pompalamak için kalbimiz daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bu durum da zamanla kalbimizi zayıflatır ve kalp yetersizliğine zemin hazırlar. Aort darlığı yetişkinlerde en sık görülen kalp kapak hastalığıdır. Normalde 3-4 cm2 olan aort kapak alanı 1 cm2 ‘nin altına düştüğünde artık kritik aort darlığından söz edilir. Kritik aort darlığı ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır ve ani ölüm ile sonuçlanabilir.

Aort Darlığının Bulguları Nelerdir?

• Eforla göğüs ağrısı ve/veya göğüste sıkışma hissi
• Eforla yorgunluk , halsizlik ve baş dönmesi
• Eforla nefes darlığı
• Çarpıntı
• Ani bayılma (senkop)
• Kalpte üfürüm

Aort Darlığı Nasıl Teşhis Edilir?

Aort darlığında kesin teşhis ekokardiyografi (kalp ultrasonu) ile konur. Aort kapağındaki akım hızı 4.0 m/sn veya daha yüksekse, kapak üzerinde ortalama basınç gradyenti 40 mmHg ve üstü ise ve aort kapak alanı 1 cm2 veya daha düşükse ciddi aort darlığı tanısı konur.

Aort Darlığı Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?

Ciddi aort darlığı olan bir hastada yukarıdaki belirtiler varsa ameliyat kararı verilir. Şikayeti olmayan bir hastada ise:
1. Kalbin kasılma gücü (EF) % 50’nin altına düşmüş ise
2. Hastada başka bir kalp ameliyatı yapılacaksa
3. Ekokardiyografide aort kapakta akım hızı 5 m/sn’nin üstünde saptanmışsa
4. Hastanın egzersiz toleransı düşmüş veya eforla tansiyon düşmesi saptanmışsa
5. Hastalık hızlı ilerliyorsa ( aort kapak kan akım hızı senede 0.3 m/sn’den daha fazla artıyorsa)
ameliyat kararı verilebilir.

Aort Yetersizliği Nedir?

Aort kapağının kalp gevşediği zaman kanı kalbe geri kaçırmasıdır.

Aort Yetersizliğinin Nedenleri Nedir?

Aort yetersizliği nedenleri arasında
• Romatizmal ateş
• Doğumsal (özellikle biküspid aort kapak)
• Endokardit (kapak enfeksiyonu)
• Kollajen doku hastalıkları
• Dejeneratif hastalık
• Travma
• Geçirilmiş cerrahi işlem sonrası (özellikle TAVI), sayılabilir.
Ayrıca aort damarının genişlemesi ve baloncuklaşması olan aort anevrizmalarında da aort kapak kanı geri kaçırabilir.

Aort Yetersizliğinin Bulguları Nelerdir?

• Eforla artış gösteren göğüs ağrısı
• Nefes darlığı
• Taşikardi ve ritim bozukluğu
• Ayak bileklerinde şişme

Aort Yetersizliği Nasıl Teşhis Edilir?

Aort yetersizliğinde kesin teşhis ekokardiyografi (kalp ultrasonu) ile konur.

Aort Yetersizliği Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?

1. Hastanın kalp yetersizliği yakınmaları varsa
2. Egzersiz testinde performans düşüklüğü
3. Kalbin kasılma gücü (EF) % 50’nin altına düşmüş ise (şikayet yoksa bile)
4. Kalbin büyümesi

Aort Kapak Ameliyat Nasıl Yapılır?

Aort kapak ameliyatları standart olarak Sternum adı verilen iman tahtası kemiğinin kesilmesi ile yapılır. Alternatif olarak aort kapak ameliyatları Minimal İnvaziv (Küçük Kesi, Koltuk Altı Kalp Ameliyatı v.s) gibi yöntemler kullanılarak yüksek başarı oranları ile giderek artan sayılarda yapılmaktadır. Bu tür ameliyatların en büyük avantajları; kemiğin hiç kesilmemesi ya da kısmi kesilmesi, daha az ağrı, daha hızlı iyileşme, küçük kesi nedeni ile daha kozmetik olması ve günlük yaşantıya daha çabuk dönülmesidir.

Ameliyatta aort kapağının öncelikle tamir edilmesi tercih edilmelidir. Ancak aort darlığında aort kapağı çoğu zaman kireçlenmiş olduğundan tamir genellikle mümkün olmaz. Bu durumda hasta kireçli kapak çıkartılır, kireçler temizlenir ve yerine uygun ölçü ve yapıda protez kapak yerleştirilir. Protez kapak olarak mekanik veya biyolojik kapaklar kullanılabilir. Mekanik kapak üzerinde pıhtı ve doku oluşmadığı, ve enfekte olmadığı müddetçe çok uzun yıllar dayanır. Bozulma ve dejenere olma ihtimali hemen hemen yoktur. Ancak bu kapakların kullanımında ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak gereklidir. Biyolojik kapaklarda ise ilk 3 aydan sonra kan sulandırıcı ilaç kullanmak gerekmez. Ancak biyolojik kapaklar da ortalama 15-20 yılda dejenere olup tekrar ameliyat gereksinimi doğururlar. Ameliyatın çok yüksek riskli olduğu ileri derecede yaşlı ve kırılgan hastalarda bir diğer alternatif TAVI yöntemidir.

Tavi Yöntemi Nedir, Nasıl Yapılır?

TAVI yöntemi aynen anjiyografide yapıldığı gibi kasıktan kateterle girilerek kireçli aort kapağının içine kateter içine sıkıştırılmış olan kapağı yerleştirme işlemidir.

TAVI yönteminin uzun dönem sonuçları henüz belirsiz olduğundan, ve kendine özgü bir takım risklerinden (kalp bloğu ve artmış kalp pili ihtiyacı, kapağın etrafından olan kaçak, kireç embolisi, ve uzun süre dayanıklılık konusunda bir takın tereddütler) dolayı henüz tüm hastalarda güvenle kullanılabilecek bir durumda değildir. Türkiye’de TAVI yapan ikinci merkez olan kliniğimizin bir diğer özelliği halen cerrahi ekip tarafından bu işlemin rutin yapıldığı ilk ve tek merkezdir.

Son yıllarda tüm dünyada kalp cerrahları tarafından giderek artan bir ilgi ile karşılanan bir diğer aort kapak ameliyatı yöntemi ise OZAKİ prosedürüdür.

Ozaki Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Ozaki ameliyatı standart aort kapak ameliyatlarıyla aynı şekilde yapılır. Ancak protez olarak mekanik kapak veya biyolojik kapak kullanılmaz. Bunlar yerine kireçli kapak temizlenir. Aort kapağının orijinal ölçüleri alınır. Belli bir şablon dahilindehastanın kendi kalp zarı (perikard) kullanılarak hastaya özgü bir kapak oluşturur. Bu tekniğin avantajları ameliyatta yabancı doku kullanılmaması, kapağın sessiz olması, ameliyattan sonra kan sulandırıcı ilaç kullanma gereksinimi olmaması, enfeksiyonlara karşı dirençli olması, ve kalp bloğu ve kalp pili gereksiniminin neredeyse sıfır olmasıdır. Dr. Ozaki’nin ameliyat ettiği 1100’ü aşkın hastanın 12 senelik takiplerinde hastaların %95.8’inde yeni bir ameliyat ihtiyacı olmamıştır. Türkiye’de bu yöntemin ilk uygulayıcılarından olan merkezimizde bugüne dek 30’u aşkın hastaya % 100 başarı ile bu ameliyat yapılmıştır.

Biküspit Aort Kapak Nedir?

Biküspid aort kapak, aort kapağının doğuştan 3 yerine iki yaprakçıklı olmasıdır.

En sık görülen doğumsal kalp anomalisidir. 100 canlı doğumun 0.5-2 sinde rastlanır. Kalıtımsal olarak geçtiği gösterilmiştir. Biküspid aort kapaklı bir insanın birinci derece yakınlarında görülme olasılığı yaklaşık % 10’dur. Biküspid aort kapaklı hastalarda aort darlığı, aort yetersizliği, aort anevrizması (baloncuklaşma) ve buna bağlı aort diseksiyonu görülebilir. Bu nedenle bu hastaların yakın takibi önemlidir. Biküspid aort kapaklarda daralma, yetersizlik veya her ikisi birden görülebilir.

Biküspid aort kapağın cerrahi müdahaleleri ve aort protez kapak tipleri normal aort kapak girişimlerinin aynısıdır. Bu hastalarda da Ozaki ameliyatı başarı ile yapılmaktadır.

Aort Kapak Hastalıkları Tedavisi hakkında
soru ve yorumlarınızı bizimle paylaşın.

471

avatar
181 Comment threads
290 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
174 Comment authors
Cem AlhanAslı AlbayrakKemalİsmail CanbeyliFurkan gürbüzer Recent comment authors
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Gulden
Ziyaretçi
Gulden

Merhaba babamin abdominal aortta 5.7 cm genisleme tespit edildi.bunun tedavisi illaki acik ameliyatmi lutfen bilgi verin

Cem Alhan
Editor

Kapalı yöntemle ameliyat olabilirsiniz. Geçmiş olsun.

mehmet
Ziyaretçi
mehmet

iyi günler hocam. ben de 5.sınıf tıp öğrencisiyim. anneannem 2 yıl önce aort kapağında kalsifikasyon tanısı aldı ve 2yıl içinde neredeyse 2kat artış gösterdi. buna bağlı üfürümü mevcut ve yorulmaları arttı. EF si 65. kapak değişimi önerildi. sizin görüşünüz ne olur hocam? şimdiden çok teşekkürler.

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Şikayeti olduğu için biran önce ameliyat olsun.

Ecrin
Ziyaretçi

Mrb hocam ben 35 haftalik gebeyim toktorlar bebek icin kalp 4 parca seklindedir dedi bu 4dunden yukari iki kafes dogru yerlesimde ama aşagdaki 2 kafes yer deyiştirmiş dediler sag ken sol sol kende sag olmuş dediler .bununla ilgili bana net bi bilgi vere bilirmisiniz ne derece riskli tedavisi varmi

Cem Alhan
Editor

Ecrin hanım geçmiş olsun. Doğumunuzu yeni doğan kalp cerrahisi yapılam bir yerde yapmanız doğru olur. Doğar doğmaz bebeğe ameliyat gerekebilir.

hasret
Ziyaretçi

benim dogustan bikusbit aort yetmezli var ve 17 yaşında öğrendim suan 18 ağrılarım var kalbimde yanma hissediyorum doktorun dedin göre hafif 1,2 derecenin dedi bana romatizmam da var onun için bir igne kalıyorum yan etki yaptı onuda biraktim bazen ağrılarım yüzünden geceleri kalkıp ağlıyorum ne yapa bilim

Cem Alhan
Editor

Senede bir eko yaptırın. Şikayetleriniz kalbe bağlı değil. Geçmiş olsun.

hasret
Ziyaretçi

peki tii önerildi bana 2 defa yaptirsamii gerek varmi doğru düzgün merdiven çıkamıyorum nefesimi çok çabuk kesiliyor çabuk yoruluyorum

Cem Alhan
Editor

Yaptırabilirsiniz. Ciddi bir şey çıkmaz diye umuyorum.

Firdevs
Ziyaretçi
Firdevs

Merhaba 26 haftalık gebeyim bebeğimde kritik valvüler aort darlığı var ve buna bağlı karında vicutta ödem oluşmuş dr lar yaşamaz dediysede araştırmadan edemiyorum sizede sormak istedim lütfen acık konusun anne karnında buna müdrhale edilebilirmi yada dogar dogmaz

Cem Alhan
Editor

Firdevs hanım geçmiş olsun. Bu konuda uzman değilim. Acıbadem Atakent hastanesinden Prof. Dr. Erin Erek bu konuda deneyimlidir. Kendisiyle iletişime geçebilirsiniz.

Firdevs
Ziyaretçi
Firdevs

Çok Tesekkür ederim

Cem Alhan
Editor

Rica ederim. Tekrar geçmiş olsun.

Çağatay Alkan
Ziyaretçi
Çağatay Alkan

Merhaba hocam. 9 aylık bebeğim var. Çocuk doktorumuz 2 ay önce hafif bir üfürüm hissetti ve kardiyoliye gitmemizi önerdi. Kontrolde kalp kapakçığı 3 yaprak iken 2 yaprak olduğunu öğrendik. (aort) Hoca çok hafif derecede korkacak bir şey şu aşamada yok dedi. Her yıl 1 kere bakılacak dendi. Bir de diş ve ameliyat operasyonları öncesinde antibiyotik kullanacak dedi. Konuyla ilgili olarak Sizden de bilgi almamız mümkün müdür? Teşekkür ederim.

Cem Alhan
Editor

Merhaba, geçmiş olsun. Doktorunuz tamamen doğru söylemiş. Başkaca yapacak bir şey yok.

Orhan
Ziyaretçi
Orhan

Merhaba bende romatizma var kalbe vurmuş aoert ve mitral kapakta kacak var igne vuruldugum taktirde ilerleme olmayacagını söyledi. Bende vuruluyorum ama agrılı oldugu için lokal anestezi ile vuruluyorum bi sıkıntı olurmu. Biraz agrım oldugu hissettim hafif agrılar gögüs kısmında bi sıkıntı olabilirmi endişeleyorum.

Cem Alhan
Editor

Geçmiş olsun. Bir sıkıntı olmaz. Senede bir kontrole gidin.

Erkan
Ziyaretçi
Erkan

Slm hacam bende aort kapak rahatsızlığı tespit edildi 2yapraklı aort kapağım var ve kapaklarda kireçlenme oluşmuş benim ameliyat olmam gerekir bunuda biliyorum sizden ameliyatımı koltuk altındanmı yoksa göğüsümdenmi ameliyat olmalıyım sizce

Cem Alhan
Editor

İkisi de olabilir.

yurdagul artırdıoğlu
Ziyaretçi
yurdagul artırdıoğlu

merhaba bnim oğlum 13 yaşında kendisinde biküspit aortik kapak (2 yaparak varmış 3 yaprak olması gerekirken) AY (minimal) aorta dilatosyonu aort çapı 51.9

Cem Alhan
Editor

Bana oğlunuzun boy ve kilosunu söyler misiniz? Geçmiş olsun.

Huseyin.
Ziyaretçi
Huseyin.

Hocam merhaba annemin ritim bozuklugu kalp yetmezligi tansiyonu ve sekeri var yatmezlikten dolayi pil onerder ama sonrasinda aortta daralma oldgundan once onu acalim deder ama riski buyukdediler bizde operasyonu redettik.Merak ettigim aort ameliyatinin riski nedir bu daralmayi hayati tehlike olmadan halledebiliniyomu tesekkurederim.

Cem Alhan
Editor

TAVI dediğimiz kasıktan kapak tarma yöntemi uygulanabilir. Geçmiş olsun.

admin
Ziyaretçi
admin

merhaba hocam asedan aort kök sinüs valsavrada 44.8 genişleme var aort kapak minimal. ilerde ameliyat noktasına gelirse eğer hangi yöntemle yapılır? (koltuk altı veya küçük kesilerle) birde kapalı yöntem bu bölgelere uygulanıyor mu? saygılar

Cem Alhan
Editor

Merhaba. Küçük kesi ve koltuk altından yapılabilir. Burada önemli olan kapağı koruyabilmek. Geçmiş olsun.

Gülay
Ziyaretçi
Gülay

Merhabalar Cem hocam
7yasinda kızım 2010da balon anjiyo oldu.2.dereceden aort yetmezliği ve aort darlığı var.1hafta önce kalp kateterizasyon yapıldı ve kabagin onarilacagi söylendi peki bu işlem cocuklardada kapalı yontemle yapılabilirmi.

Cem Alhan
Editor

Maalesef yapılamaz. Geçmiş olsun.

mert efe
Ziyaretçi
mert efe

Merhaba Hocam, ben 35 yaşında 1.98 boy ve 86 kilo da 2/4 aort kapak yetmezliği ( kalsifik ) ve 48 mm aort damar çapı genişliği mevcuttur.2013 de sol gözüme emboli attı ve o yıldan beri 100 mg ecoprin kullanmaktayım.Yaklaşık 6 ay önce de nabız sürekli yükselince doktora gittik ve sürekli kullanmam gerektiği söylediği beloc 50 mg günde iki defa olmak şartı ile başladım.Şu bilgiyi öğrenmek istiyorum.Ameliyat kaçınılmaz zaten , lakin en pratik dediğimiz göğüs kesilmeden operasyon yapılabilir mi ? Saygılar Hocam. Teşekkürler.

Cem Alhan
Editor

Merhaba, maalesef göğüs açılmadan bu ameliyat mümkün değil. Geçmiş olsun.

Mert Efe
Ziyaretçi
Mert Efe

Cem hocam saygılar, benzer hastalığı bulunan bayanı 2.5 cm kesi ile hem aort kapak hemde aort damar operasyonu ile iyileştirmişsiniz.Bana da aynısı olmaz mı hocam ? asendan aort bendeki 48 mm.

Cem Alhan
Editor

Olabilir. Tetkiklerinizi yollayın bakayım.

Rabia
Ziyaretçi
Rabia

Hocam sonuçları nasıl yollayabiliriz bnm sonuclarıma kaç doktora gittimse amwliyat dendi

Cem Alhan
Editor

profdrcemalhan@gmail.com adresine yollayabilirsiniz.

Kemal Aras
Ziyaretçi
Kemal Aras

Aort bikusbit 4.7 ölçūm yapildi ögretmenim çok çabuk yoruluyorum.Sūrekli çarpintim var.Malūlen emekli olabilirmiyim.Boy 1.74 kilo 82 yaş 48 23 yillik çalişmişligim var.

Cem Alhan
Editor

Tam teşekküllü bir devlet hastanesinr başvurun. Geçmiş olsun.

Engin
Ziyaretçi
Engin

Hocam Merhaba kardiyoloji imanıma göründüm ,aort kapak triküstip yapıda izleyip kapak üzerinde 06çarpi04 mm Nödül izlendi dedi, doktor ,korkulacak bir durum var mi ,ameliyatlik bir durum var mi

Cem Alhan
Editor

Senede bir eko yaptırıp takip edin. Hareketli değilse amelçyata gerek yok. Geçmiş olsun.